Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Advies Staatscommissie over actualisering Grondwet

(01.12.10) In 2009 is bij koninklijk besluit de Staatscommissie Grondwet ingesteld met als opdracht adviezen te geven over de huidige grondwet. In november 2010 was de commissie klaar met haar werk. De commissie onder voorzitterschap van Wilhelmina Thomassen heeft een lijvig maar zeer leesbaar rapport geschreven. In haar voorwoord schrijft de commissie te hopen dat de adviezen ‘een bijdrage leveren aan een bredere gedachtewisseling over het grondwettelijk bestel’.

Wat adviseert de Staatscommissie over de grondrechten?

Grondwet ‘bij de tijd’ (1.1)
Er bestaat volgens de commissie geen noodzaak tot wijziging van de Grondwet. Wel is van belang is wel dat deze ‘bij de tijd’ wordt gehouden.
De samenleving heeft de laatste jaren belangrijke veranderingen doorgemaakt. Denk aan:
• de ontwikkeling van de grondrechtenbescherming mede onder invloed van het internationale recht.
• de digitalisering die heeft geleid tot een andere informatievoorziening en communicatie
• de internationalisering.
Een Grondwet die onvoldoende bij deze veranderingen aansluit, driegt haar gezag te verliezen. Verschillende voorstellen van de commissie willen dit probleem aanpakken.

Democratische rechtstaat (1.2)
De commissie wil in de Grondwet een algemene bepaling opnemen die luidt dat Nederland een democratische rechtsstaat is, dat de overheid de menselijke waardigheid, de grondrechten en de fundamentele rechtsbeginselen eerbiedigt en waarborgt, en dat openbaar gezag alleen wordt uitgeoefend krachtens de Grondwet of de wet.

Beperking grondrechten (2.2)
De huidige Grondwet bepaalt welke instanties wanneer bepaalde grondrechten mogen beperken. Daarbij zegt de wet er meestal niet bij hoe ver de wetgever hierin mag gaan. De commissie adviseert een bepaling op te nemen die zegt dat beperkingen van grondrechten niet verder mogen gaan dan het doel van de beperking vereist en dat de kern van grondrechten niet mag worden aangetast.

Internationale verdragen (2.3)
Iedereen in Nederland kan rechtstreeks een beroep doen op internationale verdragen. Opnemen van die rechten in de Grondwet is dus niet direct noodzakelijk en maakt de Grondwet niet toegankelijker.
Om de grondrechten zichtbaarder te maken adviseert de commissie om alleen de meest fundamentele grondrechten in de Grondwet op te nemen.

Recht op eerlijk proces (2.4)
De commissie adviseert om het recht op een eerlijk proces in de Grondwet op te nemen. Dit nieuwe recht moet ruimer geformuleerd worden dan het huidige artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het recht op toegang tot de rechter zou in de Grondwet moeten worden opgenomen.

Recht op leven (2.5/2.6)
De commissie is verdeeld in haar advies om het recht op leven in de Grondwet op te nemen. Sommigen vinden dit niet nodig, anderen juist wel.
De laatsten vinden dat het recht op leven, evenals het verbod van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling zo fundamenteel zijn dat zij in de Grondwet thuishoren. Dit geldt ook voor het recht op eerbiediging van het familie- en gezinsleven.

Gevolgen digitalisering (2.7)
De grondrechten 7, 10 en 13 zouden moeten worden aangepast aan de digitalisering van de maatschappij. De commissie noemt met name: de vrije ontvangst van informatie, het gebruik van elektronische middelen, de vertrouwelijkheid van communicatie en de bescherming van persoonsgegevens.

Vrijheid van meningsuiting (2.8)
Artikel 7 van de Grondwet over de vrijheid van meningsuiting moet volgens de commissie worden aangepast:
• De beperking tot de drukpers moet vervallen. Het gaat namelijk om alle vormen van meningsuiting.
• Het begrip ‘gevoelens’ moet vervangen worden door meningen’.
• Het recht op ‘vrije ontvangst van informatie’ moet in de Grondwet worden gegarandeerd.
• De Grondwet moeten worden uitgebreid met een bepaling dat de overheid de pluriformiteit van de media eerbiedigt.

Registratie persoonsgegevens (2.9)
Van artikel 10 van de Grondwet vindt de commissie dat je bescherming tegen overmatige registratie van persoonsgegevens en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer beter los kunt koppelen en als zelfstandige grondrechten zou moeten opnemen. Dan komen ze volgens de commissie beide beter tot hun recht.

Vertrouwelijke informatie (2.10)
Volgens de commissie loopt de tekst van artikel 13 van de Grondwet achter bij nieuwe ontwikkelingen, zoals e-mail. Het artikel moet zo worden geformuleerd dat je niet direct weer achter loopt bij een volgende nieuwe ontwikkeling. Bijvoorbeeld als ‘Een ieder heeft het recht op vertrouwelijke informatie’. Op deze manier maak je het thema los van de middelen die men gebruikt.

Zie voor de volledige tekst van het advies de site van de Staatscommissie Grondwet op www.staatscommissiegrondwet.nl.

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

bovendeert

Bovend’Eert en Kummeling
Het Nederlandse Parlement (13e druk)

Inmiddels zijn er zeven jaar verstreken sinds staatsrechtdeskundigen Paul Bovend’Eert en Henk Kummeling de vorige druk van de klassieker Het Nederlandse Parlement verzorgden. De eerste druk verscheen in 1938.
De nieuwe dertiende druk moest op tal van punten worden aangepast. Zo hebben de Tweede en Eerste Kamer resp. in 2021 en 2023 een nieuw reglement van orde gekregen. Andere belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren waren het vaststellen van gedragscodes voor Kamerleden en de ontwikkelingen in de onderlinge verhoudingen tussen Tweede en Eerste Kamer tijdens de laatste kabinetten-Rutte. Verder staan Bovend’Eert en Kummeling uiteraard ook stil bij de nasleep van de Kinderopvangtoeslagaffaire en de daaruit voortvloeiende roep om een nieuwe bestuurscultuur.
(29.03.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog