Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Verbod piratenkostuum geen discriminatie

Geohydroloog Michael Afanasyev was van plan bij zijn promotie in Delft een piratenkostuum aan te trekken en een vergiet op zijn hoofd te zetten.

Het vergiet behoort tot de vaste uitrusting van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster die het pastafarisme als geloof beoefent. Afanasyev treedt op als priester bij deze kerk. Volgens hem is het piratenkostuum de traditionele kleding voor pastafaripriesters tijdens officiële ceremonies. Het kostuum zou geïnspireerd zijn door Captain Blood die als piraat en arts medische hulp verleende aan vriend en vijand.

De kledingkeuze van Michael Afanasyev bracht hem in conflict met de Promotiecommissie van de TU Delft. De commissie schreef namelijk voor een promotiezitting een zwart rokkostuum voor. Over het vergiet zei de commissie er overigens bij dat hier 'mogelijk ruimte was voor een accent'.
Michael Afanasyev voelde zich door de TU gediscrimineerd op grond van zijn godsdienst en diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Hert college deed op 11 december 2017 uitspraak in deze zaak en stelde de TU in het gelijk. Men had jegens Afanasyev geen onderscheid op grond van godsdienst of levensovertuiging gemaakt.
Het college oordeelde dat het piratenkostuum niet in brede kring wordt gezien als een uiting van het pastafarisme. Afanasyev had hiervoor verwezen naar een brief van Bobby Henderson, die binnen de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster als een profeet wordt beschouwd. Het college stelde echter vast dat Henderson het in zijn brief alleen gehad had over het dragen van een dergelijk kostuum bij gelegenheden waar de leer van de kerk werd onderwezen. Volgens het college had Afanasyev niet kunnen uitleggen waarom de universitaire promotiezitting zou moeten worden gezien als een gelegenheid waar de leer van de Kerk wordt onderwezen. Ondanks het feit dat hij als priester aan de kerk verbonden was, bleek hij desgevraagd zelf geen piratenkostuum te bezitten en het ook nooit eerder bij een officiële gelegenheid te hebben gedragen.
Afanasyev had het college niet kunnen overtuigen dat het dragen van een piratenkostuum tijdens een promotiezitting als uiting van een godsdienst moet worden beschouwd.

Uitspraak College voor de Rechten van de Mens (11.12.2017)

 

EERDERE BERICHTGEVING KERK VAN HET VLIEGEND SPAGHETTIMONSTER

 

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

bovendeert

Bovend’Eert en Kummeling
Het Nederlandse Parlement (13e druk)

Inmiddels zijn er zeven jaar verstreken sinds staatsrechtdeskundigen Paul Bovend’Eert en Henk Kummeling de vorige druk van de klassieker Het Nederlandse Parlement verzorgden. De eerste druk verscheen in 1938.
De nieuwe dertiende druk moest op tal van punten worden aangepast. Zo hebben de Tweede en Eerste Kamer resp. in 2021 en 2023 een nieuw reglement van orde gekregen. Andere belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren waren het vaststellen van gedragscodes voor Kamerleden en de ontwikkelingen in de onderlinge verhoudingen tussen Tweede en Eerste Kamer tijdens de laatste kabinetten-Rutte. Verder staan Bovend’Eert en Kummeling uiteraard ook stil bij de nasleep van de Kinderopvangtoeslagaffaire en de daaruit voortvloeiende roep om een nieuwe bestuurscultuur.
(29.03.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog