Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Niet met vergiet op je hoofd op ID-kaart

De pastafari’s zijn aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Voor ongelovigen zijn ze herkenbaar aan een vergiet op hun hoofd. Daar draaide het vorige maand om voor de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland. Aartsbisschop Dirk Jan Dijkstra van de pastafari’s eiste dat de gemeente Emmen zou toestaan dat iedere pastafari met een vergiet op het hoofd op de pasfoto mag op een ID-bewijs. Op 28 juli vonniste de rechter dat de leden van het kerkgenootschap niet met een vergiet op hun hoofd op een officieel identiteitsbewijs mogen.


Bij de behandeling van de zaak voerde de advocaat van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster aan dat het in beginsel niet mag uitmaken niet uit of het gaat om een hoofddoek voor een moslima of om een vergiet op het hoofd van de pastafari: ‘Waarom wordt voor de ene religie wel een uitzondering gemaakt en bij de andere niet?’
De advocaat van de gemeente was het niet met zijn collega eens. In zijn ogen ging hier niet om een godsdienst, maar om een maatschappelijke stroming en waren er dus geen religieuze voorschriften in het geding.
Aartsbisschop Dijkstra antwoordde op de vraag van de rechter hoe vaak pastafari's hun vergiet op hebben: ‘Dat is bij ons een vrijwillige keuze. Het liefst zo vaak mogelijk, tenzij het onmogelijk wordt gemaakt.’

De bestuursrechter heeft de gemeente Emmen in het gelijk gesteld, omdat de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster het dragen van een vergiet vanwege het geloof volgens diens aartsbisschop niet verplicht stelt: ‘Daarin wijkt men af van andere religies. Hiermee onderscheidt eisers geval zich reeds van de door hem genoemde andere religies. Gelet op de primaire functie van de pasfoto op de identiteitskaart, is de rechtbank van oordeel dat de gemeente Emmen geen aanleiding heeft hoeven te zien om de door eiser ingediende pasfoto te accepteren.’

Tegenover de journalist van het Dagblad van het Noorden liet aartsbisschop Dijkstra na het horen van het vonnis weten teleurgesteld te zijn, hoewel de uitspraak van de rechter ook goed nieuws bevatte: ‘Goed nieuws omdat in de uitspraak staat dat onze overtuiging een levensbeschouwende stroming is. Het slechte nieuws is dat er in dit individuele geval geen vergiet op de foto van het legitimatiebewijs mag. De rechter beoordeelt mijn religie veel strenger dan andere religies zoals het christendom en de islam. Ik zou zeggen: Gelijke monniken, gelijke kappen!’
Aartsbisschop Dijkstra heeft inmiddels laten weten dat hij naar de Raad van State stapt.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak.

pastafari rijbewijs
Elders in Europa lukt het Pastafari's
wel een pasfoto mét vergiet
op een
officeel document te krijgen...

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurd verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog