Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Niet met vergiet op je hoofd op ID-kaart

De pastafari’s zijn aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Voor ongelovigen zijn ze herkenbaar aan een vergiet op hun hoofd. Daar draaide het vorige maand om voor de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland. Aartsbisschop Dirk Jan Dijkstra van de pastafari’s eiste dat de gemeente Emmen zou toestaan dat iedere pastafari met een vergiet op het hoofd op de pasfoto mag op een ID-bewijs. Op 28 juli vonniste de rechter dat de leden van het kerkgenootschap niet met een vergiet op hun hoofd op een officieel identiteitsbewijs mogen.


Bij de behandeling van de zaak voerde de advocaat van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster aan dat het in beginsel niet mag uitmaken niet uit of het gaat om een hoofddoek voor een moslima of om een vergiet op het hoofd van de pastafari: ‘Waarom wordt voor de ene religie wel een uitzondering gemaakt en bij de andere niet?’
De advocaat van de gemeente was het niet met zijn collega eens. In zijn ogen ging hier niet om een godsdienst, maar om een maatschappelijke stroming en waren er dus geen religieuze voorschriften in het geding.
Aartsbisschop Dijkstra antwoordde op de vraag van de rechter hoe vaak pastafari's hun vergiet op hebben: ‘Dat is bij ons een vrijwillige keuze. Het liefst zo vaak mogelijk, tenzij het onmogelijk wordt gemaakt.’

De bestuursrechter heeft de gemeente Emmen in het gelijk gesteld, omdat de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster het dragen van een vergiet vanwege het geloof volgens diens aartsbisschop niet verplicht stelt: ‘Daarin wijkt men af van andere religies. Hiermee onderscheidt eisers geval zich reeds van de door hem genoemde andere religies. Gelet op de primaire functie van de pasfoto op de identiteitskaart, is de rechtbank van oordeel dat de gemeente Emmen geen aanleiding heeft hoeven te zien om de door eiser ingediende pasfoto te accepteren.’

Tegenover de journalist van het Dagblad van het Noorden liet aartsbisschop Dijkstra na het horen van het vonnis weten teleurgesteld te zijn, hoewel de uitspraak van de rechter ook goed nieuws bevatte: ‘Goed nieuws omdat in de uitspraak staat dat onze overtuiging een levensbeschouwende stroming is. Het slechte nieuws is dat er in dit individuele geval geen vergiet op de foto van het legitimatiebewijs mag. De rechter beoordeelt mijn religie veel strenger dan andere religies zoals het christendom en de islam. Ik zou zeggen: Gelijke monniken, gelijke kappen!’
Aartsbisschop Dijkstra heeft inmiddels laten weten dat hij naar de Raad van State stapt.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak.

pastafari rijbewijs
Elders in Europa lukt het Pastafari's
wel een pasfoto mét vergiet
op een
officeel document te krijgen...

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog