Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Over ons

Over deze site

 

www.nederlandsegrondrechten.nl

De site www.nederlandsegrondrechten.nl is een initiatief van Bertus Boivin en Harry J. Wolf.

In 2010 zijn we met dit project begonnen, omdat het thema ons al vele jaren bezighield. De grondrechten zijn actueler dan ooit geworden, constateerden we destijds.
We besloten een website te maken om zelf de zaken rond de eerste 23 artikelen van de Nederlandse Grondwet, waarin de Nederlandse grondrechten verwoord zijn, zo goed mogelijk op een rijtje te zetten. Op de site konden we de actualiteit bijhouden.

Heeft u op- of aanmerkingen over of naar aanleiding van de inhoud van deze site?
Of wellicht heeft u aanvullingen, suggesties of vragen?
We nodigen u van harte uit om uw reactie te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 


Nederland Geregeld

Onze gezamenlijke betrokkenheid bij de grondrechten en de Nederlandse staatsinrichting, begon eind jaren zeventig toen we beiden als auteur actief waren bij Uitgeverij Ten Brink in Meppel. Samen met Dick Visser maakte we bij Ten Brink de staatsinrichtingsmethode Nederland Geregeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het boek verscheen in 1981. (Het was tevens het begin van een jarenlange samenwerking met vormgever Erik Heythekker, destijds werkzaam bij Ten Brink.) In 1988 verscheen een tweede editie van Nederland Geregeld.

ned ger cover


Om u een indruk te geven van de manier waarop het vak staatsinrichting destijds in het onderwijs kon worden aangeboden - men trok er zelfs tijd voor uit ... - vindt u hier de hoofdstukken uit Nederland Geregeld die het meest met de Nederlandse grondrechten te maken hebben.
(Als u het hele boek wilt inzien, vindt u hier drie links naar het complete boek: deel 1, deel 2 en deel 3 )

Uitgelicht

Rechter als schuldige

In februari zette de rechter een streep door een inreisverbod voor drie conservatieve islamitische predikers dat de ministers Faber en Van Weel hadden uitgevaardigd. Minister Faber noemde de uitspraak van de rechter  'een zwarte dag’, Van Weel had het over 'een teleurstellende uitkomst'. De rechter werd in de socials zwaar onder vuur genomen.
Voorzitter Marc Flierstra van de Vereniging voor Rechtspraak hekelde in Trouw van 25 februari 2025 de reactie van beide ministers: ‘Door dit soort uitspraken denken mensen dat het door deze rechter komt dat de haatpredikers Nederland in mochten. De ministers zijn zo medeschuldig aan het creëren van een klimaat waarbij deze rechter als schuldige wordt gezien. Het probleem lag bij het besluit van de ministers. Die hebben hun huiswerk niet goed gedaan. Als je dat nalaat, moet je vervolgens niet verbaasd zijn als een rechter gewoon zijn werk doet en oordeelt: Zo kan het niet.’
De rechter geoordeeld dat de ministers onvoldoende hadden gemotiveerd waarom de drie sprekers een bedreiging voor de openbare orde waren.
(06.04.2025)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

const procesrecht

 Max Vetzo promoveerde onlangs op het constitutioneel procesrecht en introduceerde daarmee een nieuw rechtsgebied binnen het Nederlands recht.
De Nederlandse rechters spelen steeds nadrukkelijker een rol in grote maatschappelijke kwesties als klimaatbeleid en stikstofbeleid. De politiek is op dit moment bezig om het huidige verbod op rechterlijke toetsing van wetten aan de Grondwet af te schaffen en een constitutionele toetsing mogeljk te maken.
Om het constitutioneel procesrecht vorm te kunnen geven onderzocht Vetzo de regels die bepalen of, wanneer en hoe de rechter zich met dergelijke kwesties mag bezig houden.. Vetzo vraagt daarbij zich af of de huidige procedures wel voldoende op die bijzondere constitutionele taakuitoefening zijn afgestemd. (25.04.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog