• Website over de 23 grondrechten in de Grondwet
 

Over deze site

Over deze site

 

www.nederlandsegrondrechten.nl

De site www.nederlandsegrondrechten.nl is een initiatief van Bertus Boivin en Harry J. Wolf.

In 2010 zijn we met dit project begonnen, omdat het thema ons al vele jaren bezighield. De grondrechten zijn actueler dan ooit geworden, constateerden we destijds.
We besloten een website te maken om zelf de zaken rond de eerste 23 artikelen van de Nederlandse Grondwet, waarin de Nederlandse grondrechten verwoord zijn, zo goed mogelijk op een rijtje te zetten. Op de site konden we de actualiteit bijhouden.

Heeft u op- of aanmerkingen over of naar aanleiding van de inhoud van deze site?
Of wellicht heeft u aanvullingen, suggesties of vragen?
We nodigen u van harte uit om uw reactie te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 


Nederland Geregeld

Onze gezamenlijke betrokkenheid bij de grondrechten en de Nederlandse staatsinrichting, begon eind jaren zeventig toen we beiden als auteur actief waren bij Uitgeverij Ten Brink in Meppel. Samen met Dick Visser maakte we bij Ten Brink de staatsinrichtingsmethode Nederland Geregeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het boek verscheen in 1981. (Het was tevens het begin van een jarenlange samenwerking met vormgever Erik Heythekker, destijds werkzaam bij Ten Brink.) In 1988 verscheen een tweede editie van Nederland Geregeld.

ned ger cover


Om u een indruk te geven van de manier waarop het vak staatsinrichting destijds in het onderwijs kon worden aangeboden - men trok er zelfs tijd voor uit ... - vindt u hier de hoofdstukken uit Nederland Geregeld die het meest met de Nederlandse grondrechten te maken hebben.
(Als u het hele boek wilt inzien, vindt u hier drie links naar het complete boek: deel 1, deel 2 en deel 3 )

Uitgelicht

Krachtig signaal

In haar column in Trouw van 28 november 2023 schrijft hoogleraar constitutioneel recht Ingrid Leijten dat de zege van de PVV een krachtig signaal moet zijn om onze rechtsstaat te versterken, bijvoorbeeld door het verbod op toetsing aan de Grondwet op te heffen en een constitutioneel hof in te stellen.
Ze schreef in haar column dat de Duitsers bijna van hun stoel vielen toen ze op een Duits-Nederlands juristencongres vertelde Nederland geen constitutionele toetsing kende:
Dat er dus in Nederland geen rechter is die kan controleren of bij het maken van wetten de daarvoor in de Grondwet vastgelegde procedure is gevolgd. Zolang de andere machten dit gebrek opvatten als de eervolle taak om zo goed als zij kunnen gestalte te geven aan die Grondwet, valt het Nederlandse systeem elders nog wel te verkopen. Waar het tot een rechtsstatelijk kop-in-het-zand-steken leidt of dat althans gedoogt, hebben we weinig om trots op te zijn.’
(06.12.2023)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurde verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

 

 


Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog