Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Pro-Gaza demonstratie in Amsterdam

(04.08.14) Ruim 2000 demonstranten deden mee aan een Pro-Gaza demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen het Israëlische geweld in Gaza. Aan de rand van het plein stonden grafzerken van piepschuim. Toen uit de luidsprekers het geluid van vallende bommen klonk, lieten honderden demonstranten zich op de grond vallen.

De demonstratie in Amsterdam werd extra nauwlettend in de gaten gehouden, omdat enkele dagen eerder een andere Pro-Gaza demonstratie in de Haagse Schilderswijk uit de hand gelopen was door anti-joodse leuzen en de massale aanwezigheid van ISIS-vlaggen.

In dergelijke gevallen is Artikel 9 van de Grondwet actueel. Het erkent het recht op vrijheid van vergadering en betoging. Vooraf mag de overheid bij demonstraties in beginsel dan ook niet ingrijpen. Wel biedt het artikel de mogelijkheid om op te treden als er wanordelijkheden dreigen.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan beloofde vooraf tijdens een persconferentie bij excessen hard te zullen optreden:
Bij de demonstratie zullen we direct en zichtbaar optreden om verdere escalatie te voorkomen. Als het rechtsgevoel van de Joodse gemeenschap bedreigd wordt, kun je niet terughoudend zijn. We zien dat mensen de grenzen opzoeken. Door de oplopende spanningen komt het nu op scherp te staan.
Expliciet verboden waren het dragen van vlaggen van ISIS en Hamas, het dragen van gezichtsbedekkende kleding, het verbranden van vlaggen en het laten horen van beledigende spreekkoren.
Van der Laan zei niet te zullen aarzelen om als het nodig mocht zijn voortijdig een eind aan de demonstratie te maken.

Tijdens de demonstratie was een overmacht aan politie op het plein aanwezig. Incidenten doen zich vrijwel niet voor. ‘Het lijkt erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft genomen’, aldus gemeente, politie en Openbaar Ministerie in een gezamenlijke verklaring.

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

cover weerbare rechtsstaat

Jorieke Manenschijn, Bastiaan Rijpkema en Steven Bruintjes werken als wetenschappers bij de Universiteit Leiden. In hun boek Weerbare rechtsstaat - De vangrails in de Grondwet laten ze de ‘vangrails’ zien die een grondwet kan bieden om te voorkomen dat de democratische rechtsstaat van de weg raakt.
De auteurs staan niet alleen stil bij onze eigen waarborgen als de grondrechten en het tweekamerstelsel, maar ze laten ook ‘vangrails’ zien die elders bedacht zijn. Het boek gaat ook in op de effectiviteit van de waarborgen. Aan het eind van het boek wordt de Nederlandse Grondwet langs de meetlat van de weerbare rechtsstaat gelegd.(18.02.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog