Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Hoge Raad verbiedt vereniging Martijn

(12.05.14) Nadat de rechtbank in 2012 de vereniging Martijn verboden had, vernietigde het gerechtshof in Leeuwarden dat besluit een jaar geleden en werd het verbod op Martijn opgeheven (zie vorig bericht). Inmiddels heeft de zaak voor de Hoge Raad gediend. Deze heeft op 18 april 2014 alsnog besloten dat de pedofielenvereniging moet worden verboden en ontbonden. De Hoge Raad oordeelde dat 'de vereniging de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert'. Het hoogste rechtscollege vindt de bescherming van kinderen zo belangrijk dat het recht op vereniging ervoor moet wijken. Daarmee volgt de Hoge Raad de eerste uitspraak uit juni 2012.

De Hoge Raad refereert bij de beperking van het recht op vereniging aan het Europees recht. Het Europees hof in Straatsburg oordeelde eerder dat de vrijheid van vereniging preventief mag worden ingeperkt als er kennelijk essentiële waarden op het spel staan.
De gedachtegang van het Europese hof omgezet naar de zaak Martijn kun je als volgt samenvatten: Het gerechtshof stelde dat Martijn niet verboden hoefde te worden, omdat onze maatschappij sterk genoeg is om met deze meningen om te kunnen gaan. Na zo’n rechterlijke uitspraak zou echter de mening in de maatschappij kunnen postvatten dat de overheid deze opvattingen legitiem vindt. Het is daarom zaak preventief in te grijpen en de vereniging te verbieden en te ontbinden.

Reactie ministerie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie toonde zich tevreden met het arrest. Een woordvoerder verklaarde: 'Wij zien dit als een steun in de rug voor ons beleid om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik door volwassenen'.

Commentaar NRC-Handelsblad
In een redactioneel commentaar van 22.04.14 merkte NRC-Handelsblad het volgende op: 'Hoewel de doelstelling van de vereniging louter afkeuring verdient, wordt met een verbod toch een te zwaar middel toegepast. In een vrije samenleving moet het ook mogelijk zijn om rondom ongewenste, schokkende en zelfs schadelijke opvattingen een vereniging te organiseren. Zolang de doelstellingen en de feitelijke handelingen van de leden binnen de wet blijven. Het criterium tot nu luidde: er mag geen sprake zijn van een feitelijke ontwrichting van de samenleving door de vereniging. Dat betekende tot nu toe dat bijvoorbeeld de Hells Angels niet door de rechter niet verboden werden.’
De krant vervolgt: ‘De vereniging Martijn wordt verboden vanwege de mogelijke toekomstige ontwrichtende effecten. Dus niet om wat ze nu doet maar om wat ze zou kunnen veroorzaken. Dus een nieuwe stok voor het Openbaar Ministerie om ook andere verenigingen preventief mee te slaan. Intussen voegt de Hoge Raad zich naadloos in de publieke afwijzing van pedofilie. Kennelijk moet de kloof met de burger ook weer niet te groot worden.' De redactie besluit met: 'Die burger kan daar nog spijt van krijgen.'

Reactie Van Beek
In Trouw gaat de seksuoloog en cultuurfilosoof Erik van Beek nog een stapje verder, als hij het heeft over een rechterlijke dwaling: 'Misbruik van kinderen is al lang verboden (artikelen 244 tot en met 249 Wetboek van strafrecht), het opofferen van het recht van vereniging is wel een heel hoge prijs’.
Daders en slachtoffers hebben volgens Van Beek last van een maatschappelijke hysterie over pedofilie waar de Hoge Raad volgens hem in meegaat.

bron Persbericht Hoge Raad 02.04.2013. Klik hier voor de complete tekst van het persbericht.
grondrechten Artikel 7 Grondwet (en 10 EVRM) en Artikel 8 Grondwet (en 11 EVRM)
teksten vonnissen 27.06.12 uitspraak Rechtbank Assen, 02.04.13 uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden  18.04.14 uitspraak Hoge Raad

Uitgelicht

Rechter als schuldige

In februari zette de rechter een streep door een inreisverbod voor drie conservatieve islamitische predikers dat de ministers Faber en Van Weel hadden uitgevaardigd. Minister Faber noemde de uitspraak van de rechter  'een zwarte dag’, Van Weel had het over 'een teleurstellende uitkomst'. De rechter werd in de socials zwaar onder vuur genomen.
Voorzitter Marc Flierstra van de Vereniging voor Rechtspraak hekelde in Trouw van 25 februari 2025 de reactie van beide ministers: ‘Door dit soort uitspraken denken mensen dat het door deze rechter komt dat de haatpredikers Nederland in mochten. De ministers zijn zo medeschuldig aan het creëren van een klimaat waarbij deze rechter als schuldige wordt gezien. Het probleem lag bij het besluit van de ministers. Die hebben hun huiswerk niet goed gedaan. Als je dat nalaat, moet je vervolgens niet verbaasd zijn als een rechter gewoon zijn werk doet en oordeelt: Zo kan het niet.’
De rechter geoordeeld dat de ministers onvoldoende hadden gemotiveerd waarom de drie sprekers een bedreiging voor de openbare orde waren.
(06.04.2025)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

const procesrecht

 Max Vetzo promoveerde onlangs op het constitutioneel procesrecht en introduceerde daarmee een nieuw rechtsgebied binnen het Nederlands recht.
De Nederlandse rechters spelen steeds nadrukkelijker een rol in grote maatschappelijke kwesties als klimaatbeleid en stikstofbeleid. De politiek is op dit moment bezig om het huidige verbod op rechterlijke toetsing van wetten aan de Grondwet af te schaffen en een constitutionele toetsing mogeljk te maken.
Om het constitutioneel procesrecht vorm te kunnen geven onderzocht Vetzo de regels die bepalen of, wanneer en hoe de rechter zich met dergelijke kwesties mag bezig houden.. Vetzo vraagt daarbij zich af of de huidige procedures wel voldoende op die bijzondere constitutionele taakuitoefening zijn afgestemd. (25.04.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog