Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Hoge Raad verbiedt vereniging Martijn

(12.05.14) Nadat de rechtbank in 2012 de vereniging Martijn verboden had, vernietigde het gerechtshof in Leeuwarden dat besluit een jaar geleden en werd het verbod op Martijn opgeheven (zie vorig bericht). Inmiddels heeft de zaak voor de Hoge Raad gediend. Deze heeft op 18 april 2014 alsnog besloten dat de pedofielenvereniging moet worden verboden en ontbonden. De Hoge Raad oordeelde dat 'de vereniging de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert'. Het hoogste rechtscollege vindt de bescherming van kinderen zo belangrijk dat het recht op vereniging ervoor moet wijken. Daarmee volgt de Hoge Raad de eerste uitspraak uit juni 2012.

De Hoge Raad refereert bij de beperking van het recht op vereniging aan het Europees recht. Het Europees hof in Straatsburg oordeelde eerder dat de vrijheid van vereniging preventief mag worden ingeperkt als er kennelijk essentiële waarden op het spel staan.
De gedachtegang van het Europese hof omgezet naar de zaak Martijn kun je als volgt samenvatten: Het gerechtshof stelde dat Martijn niet verboden hoefde te worden, omdat onze maatschappij sterk genoeg is om met deze meningen om te kunnen gaan. Na zo’n rechterlijke uitspraak zou echter de mening in de maatschappij kunnen postvatten dat de overheid deze opvattingen legitiem vindt. Het is daarom zaak preventief in te grijpen en de vereniging te verbieden en te ontbinden.

Reactie ministerie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie toonde zich tevreden met het arrest. Een woordvoerder verklaarde: 'Wij zien dit als een steun in de rug voor ons beleid om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik door volwassenen'.

Commentaar NRC-Handelsblad
In een redactioneel commentaar van 22.04.14 merkte NRC-Handelsblad het volgende op: 'Hoewel de doelstelling van de vereniging louter afkeuring verdient, wordt met een verbod toch een te zwaar middel toegepast. In een vrije samenleving moet het ook mogelijk zijn om rondom ongewenste, schokkende en zelfs schadelijke opvattingen een vereniging te organiseren. Zolang de doelstellingen en de feitelijke handelingen van de leden binnen de wet blijven. Het criterium tot nu luidde: er mag geen sprake zijn van een feitelijke ontwrichting van de samenleving door de vereniging. Dat betekende tot nu toe dat bijvoorbeeld de Hells Angels niet door de rechter niet verboden werden.’
De krant vervolgt: ‘De vereniging Martijn wordt verboden vanwege de mogelijke toekomstige ontwrichtende effecten. Dus niet om wat ze nu doet maar om wat ze zou kunnen veroorzaken. Dus een nieuwe stok voor het Openbaar Ministerie om ook andere verenigingen preventief mee te slaan. Intussen voegt de Hoge Raad zich naadloos in de publieke afwijzing van pedofilie. Kennelijk moet de kloof met de burger ook weer niet te groot worden.' De redactie besluit met: 'Die burger kan daar nog spijt van krijgen.'

Reactie Van Beek
In Trouw gaat de seksuoloog en cultuurfilosoof Erik van Beek nog een stapje verder, als hij het heeft over een rechterlijke dwaling: 'Misbruik van kinderen is al lang verboden (artikelen 244 tot en met 249 Wetboek van strafrecht), het opofferen van het recht van vereniging is wel een heel hoge prijs’.
Daders en slachtoffers hebben volgens Van Beek last van een maatschappelijke hysterie over pedofilie waar de Hoge Raad volgens hem in meegaat.

bron Persbericht Hoge Raad 02.04.2013. Klik hier voor de complete tekst van het persbericht.
grondrechten Artikel 7 Grondwet (en 10 EVRM) en Artikel 8 Grondwet (en 11 EVRM)
teksten vonnissen 27.06.12 uitspraak Rechtbank Assen, 02.04.13 uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden  18.04.14 uitspraak Hoge Raad

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurd verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog