Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

SGP sluit vrouwen niet langer uit van kieslijst

(20.01.13) Vorige zomer stelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vast dat de SGP vrouwen het recht niet mag ontzeggen om zich verkiesbaar te stellen. Na maandenlang intern overleg lijkt de partij een manier gevonden te hebben om aan de eisen van het Europees Hof te voldoen en tóch in eigen huis het gevoel te bewaren dat men de roeping van de vrouw recht blijft doen. Zoals bekend beschouwt de partij het zitting nemen van vrouwen in politieke organen in striijd met Gods woord.


De zaak speelte al sinds 2003 toen het Clara Wichmann Instituut een proces tegen de Nederlandse staat begon omdat die geen maatregelen tegen de SGP nam en daarmee in feite discriminatie van vrouwen toestond. De rechtbank oordeelde dat de staat in strijd met artikel 7 van het VN-Vrouwenverdrag handelde door de discriminatie van vrouwen te laten voortbestaan. In totaal werd de SGP tot vier keer toe in het ongelijk gesteld.

Nieuwe regels
In het nieuwe reglement van de SGP komt nu te staan dat het geslacht van de kandidaat niet bepaldend mag zijn bij de selectie van kandidaten voor de verschillende kieslijsten.
De wijziging van het reglement betekent dat vrouwen zich kandidaat kunnen stellen en dat de betreffende commissies hen in de procedure moeten meenemen.

In strijd met Artikel 10
Of deze vrouwen vervolgens een kans maken op de lijst te komen, valt overigens te betwijfelen. Voor hetzelfde geld zegt de selectiecommissie dat een vrouw die de politiek in wil, in elk geval in strijd met Artikel 10 van het beginselprogram van de SGP handelt dat zegt dat vrouwen ongeschikt zijn voor de politiek.
De SGP veranderde alleen haar reglementen en niet haar beginselprogram. Letterlijk zegt Artikel 10:
'De opvatting van het vrouwenkiesrecht voortkomend uit een revolutionair emancipatiestreven, strijdt met de roeping van de vrouw. Dat laatste geldt ook voor het zitting nemen van de vrouw in politieke organen, zowel vertegenwoordigende als bestuurlijke.
De vrouw zij in haar eigen consciëntie overtuigd of zij haar stem kan uitbrengen met inachtneming van de haar door God gegeven plaats.'

Juridische constructie
Het is de vraag in hoeverre de constructie die de SGP voor politiek actieve vrouwen bedacht heeft, bij de rechter overeind blijft. Bij de presentatie van het nieuwe reglement zei dat SGP hierover niet alleen met juristen maar ook met het ministerie vasn Binnenlandse Zaken te hebben overlegd. De zaak wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

bron NRC Handelsblad 15.01.2013, vorige artikel over deze zaak verscheen op de site op 20.07.2012
grondrecht Artikel 1, Artikel 4 en Artikel 6 Nederlandse Grondwet

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

Historicus Arnout van Cruyningen schreef een boek over de parlementaire geschiedenis van Nederland met 1848 als sleuteljaar. Het was het jaar dat Thorbecke in zijn ingrijpende grondwetswijzigingen een feit zag worden. Zo’n 175 jaar na dato staat Het Huis van Thorbecke nog steeds als een huis.
In zijn boek gaat Van Cruyningen verder dan het beschrijven van de formele geschiedenis van de parlementaire democratie zoals die zich na Thorbecke heeft voltrokken. Actuele thema’s als het vertrouwen in de politiek, de verruwing van de parlementaire omgangsvormen en andere crises en schandalen blijven in Het Huis van Thorbecke niet onbesproken.
(28.07.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog