• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Eerste Kamer wil recht op eerlijk proces in Grondwet

(11.02.12) Het CDA Eerste Kamerlid Pia Lokin-Sassen heeft op 7 februari 2012 een motie ingediend waarin bij de regering wordt aangedrongen om in de Grondwet een artikel op te nemen dat een algemeen recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter regelt.

De Kamermotie sluit aan bij het advies van de Staatscommissie dat het recht op een eerlijk proces in de Grondwet wil opnemen. Het moet volgens de commissie ruimer geformuleerd worden dan het huidige artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het recht op toegang tot de rechter zou in de Grondwet moeten worden opgenomen. Artikel 17 van de Grondwet bepaalt nu dat niemand tegen zijn wil kan worden afgehouden van de rechter die de wet hem toekent, maar deze formulering wordt vaak als een "negatief geformuleerde garantie" aangeduid.

VVD, SGP, PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben de CDA-motie in de senaat ondersteund. Opmerkelijk is dat de Eerste Kamer niet heeft gewacht op de discussie in de Tweede Kamer. Deze zal op 29 februari over het rapport van de Staatscommissie gaan vergaderen.

Uit de discussie in de Eerste Kamer bleek verder dat de oppositiepartijen van mening zijn dat álle voorstellen van de Staatscommissie worden overgenomen. Kijk hier voor een overzicht van de voorstellen.

Gerelateerd aan dit thema zijn de volgende artikelen in de Grondwet en de Europese verdragen:
• GW artikelen 16 en 17
• EVRM artikel 6
• EU-Handvest artikel 47

bron: persbericht Eerste Kamer

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 


Kraakhelder

Een dag voor de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 31 maart 2021 twitterde Pieter Omtzigt:
Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.
De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII, de wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat zijn controlerende functie serieus neemt.  (21.03.30)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Knipoog

 

Staatsinrichting

In een interview in NRC Handelsblad van 23 december 2021 vertelde Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging dat ze informateur Mariëtte Hamer had gevraagd wanneer er nieuwe verkiezingen zouden kunnen komen.

‘Dat bepaalt ú,’ zei Hamer, ‘als Tweede Kamer.’
Toen dacht ik: O Caroline, leer nou eens wat over staatsinrichting. (11.01.22)

Bekijk oude afleveringen Knipoog

NET VERSCHENEN

voermans grondwet

Wim Voermans,
Het verhaal van de Grondwet

Het veelgeprezen Verhaal van de Grondwet van hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans is inmiddels aan zijn vierde druk toe. De auteur benadert de grondwet als een wereldwijd verschijnsel en laat zien langs welke lijnen grondwetten zich van de klassieke oudheid tot na de val van de Muur ontwikkelden. Van alle 189 grondwetten wereldwijd komt de Nederlandse Grondwet er in het boek goed van af. Voermans noemt onze constitutie ‘bleek en sober’. Of dat erg is? Wim Voermans vindt in elk geval van niet.

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties