• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Advies Onderwijsraad ‘Vrijheid van onderwijs'

(15.09.11) Aan het eind van dit jaar komt de Onderwijsraad met een advies aan de Tweede Kamer over Artikel 23 van de Grondwet. De Kamer had de raad gevraagd om hierover zijn licht te laten schijnen. Woensdag 14 september hield de Onderwijsraad een symposium waarop verschillende sprekers hun zegje over dit beroemde grondwetsartikel konden doen dat bijna een eeuw geleden een eind maakte aan de schoolstrijd. Na afloop van het symposium liet de Onderwijsraad doorschemeren dat zijn advies geen revolutionaire veranderingen zal bepleiten.

De Tweede Kamer kwam met zijn adviesaanvraag voor de onderwijsraad op 16 maart 2011. Letterlijk schrijft Kamervoorzitter Verbeet in haar brief: 'Het debat over artikel 23 Grondwet heeft behoefte aan meer transparantie en coherentie. De Raad wordt verzocht te komen tot een meer integrale doordenking van artikel 23 uitmondend in een gezaghebbende interpretatie die in de plaats kan komen van uiteenlopende en incidentele interpretaties. De Raad wordt gevraagd naast experts hierbij ook de belangrijkste representanten van de partijen in het onderwijs (deelnemers, leerkrachten, schoolbesturen) te betrekken.'Na afloop van het symposium liet Onderwijsraadvoorzitter mevr. Ten Dam in Trouw doorschemeren dat er ‘geen oproep tot revolutie valt te verwachten valt van de Onderwijsraad geen oproep tot revolutie te verwachten’.
Ten Dam vervolgde: ‘Jawel, er moeten wat vragen beantwoord worden rond artikel 23, maar het artikel maakt diversiteit in het onderwijs mogelijk. Die diversiteit staat rechtstreeks in verbinding met de oorsprong ervan in 1917; de erkenning van het feit dat Nederland een land van minderheden is. En dat is bijna een eeuw later niet veranderd.'

bron Trouw 21.09.11, Klik hier voor tekst brief Tweede kamer.
grondrecht Artikel 23 Nederlandse Grondwet

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 


Kraakhelder

Een dag voor de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 31 maart 2021 twitterde Pieter Omtzigt:
Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.
De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII, de wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat zijn controlerende functie serieus neemt.  (21.03.30)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Knipoog

 

Staatsinrichting

In een interview in NRC Handelsblad van 23 december 2021 vertelde Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging dat ze informateur Mariëtte Hamer had gevraagd wanneer er nieuwe verkiezingen zouden kunnen komen.

‘Dat bepaalt ú,’ zei Hamer, ‘als Tweede Kamer.’
Toen dacht ik: O Caroline, leer nou eens wat over staatsinrichting. (11.01.22)

Bekijk oude afleveringen Knipoog

NET VERSCHENEN

voermans grondwet

Wim Voermans,
Het verhaal van de Grondwet

Het veelgeprezen Verhaal van de Grondwet van hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans is inmiddels aan zijn vierde druk toe. De auteur benadert de grondwet als een wereldwijd verschijnsel en laat zien langs welke lijnen grondwetten zich van de klassieke oudheid tot na de val van de Muur ontwikkelden. Van alle 189 grondwetten wereldwijd komt de Nederlandse Grondwet er in het boek goed van af. Voermans noemt onze constitutie ‘bleek en sober’. Of dat erg is? Wim Voermans vindt in elk geval van niet.

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties