Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

NRC in commentaar: Totale webvrijheid blijft droom

(18.08.11) In een commentaar schrijft de NRC dat totale vrijheid - ook via het web - een droom blijft. De NRC gaat in op een opmerking van de Britse premier Cameron na de rellen van begin augustus. Deze merkte op dat het misschien mogelijk zou moeten zijn burgers van wie bekend is dat ze geweld in de zin hebben, de toegang tot sociale media te ontzeggen.

’De vrijheid om informatie te ontvangen’, merkt de NRC op, ‘is een mensenrecht en een pijler van de democratie’. Vervolgens stelt de hoofdredactie dat deze vrijheid niet absoluut is en beperkt kan worden. Mocht er ooit zo'n verbod komen, dan moet er volgens de krant aan enkele voorwaarden voldaan zijn:
Het verbod moet op een wet zijn gebaseerd.
Er moet een dringende sociale noodzaak zijn.
Het moet een legitiem doel dienen.

Volgens de redactie van de NRC is het in het algemeen zo dat een beperking van de uitingsvrijheid ongewenst en politiek kortzichtig is: ‘Het zou ook wat vreemd overkomen; aan de ene kant juichen wij de rol van de sociale media bij de volksopstanden in het Midden-Oosten toe, maar bekijken ze als ongewenst als het om de kwetsbaarheid van onze eigen steden gaat.’
De krant voegt er fijntjes aan toe: ‘Dat Cameron meteen instemming uit Peking kreeg, was een teken aan de wand’.

Tot slot geeft de NRC aan dat Nederland zich eigenlijk ook geen totaal afgesloten communicatienetwerk in handen van de burgers kan permitteren. Niemand twijfelt aan de wijsheid van de politie om 26 duizend keer per jaar goedkeuring te vragen de telefoon af te tappen en 2,8 miljoen maal telefoongegevens op te vragen. Hooguit twijfelt men aan de omvang waarmee dit gebeurt, aldus de NRC.
De eindconclusie van de hoofdredactie is dan ook: tTotale vrijheid, ook via het web, blijft een droom.

bron NRC 18.08.2011
grondrecht Artikel 19 van de Universele Verklaring van de rechten van de mens: 'Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.'

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurd verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog