Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

NRC in commentaar: Totale webvrijheid blijft droom

(18.08.11) In een commentaar schrijft de NRC dat totale vrijheid - ook via het web - een droom blijft. De NRC gaat in op een opmerking van de Britse premier Cameron na de rellen van begin augustus. Deze merkte op dat het misschien mogelijk zou moeten zijn burgers van wie bekend is dat ze geweld in de zin hebben, de toegang tot sociale media te ontzeggen.

’De vrijheid om informatie te ontvangen’, merkt de NRC op, ‘is een mensenrecht en een pijler van de democratie’. Vervolgens stelt de hoofdredactie dat deze vrijheid niet absoluut is en beperkt kan worden. Mocht er ooit zo'n verbod komen, dan moet er volgens de krant aan enkele voorwaarden voldaan zijn:
Het verbod moet op een wet zijn gebaseerd.
Er moet een dringende sociale noodzaak zijn.
Het moet een legitiem doel dienen.

Volgens de redactie van de NRC is het in het algemeen zo dat een beperking van de uitingsvrijheid ongewenst en politiek kortzichtig is: ‘Het zou ook wat vreemd overkomen; aan de ene kant juichen wij de rol van de sociale media bij de volksopstanden in het Midden-Oosten toe, maar bekijken ze als ongewenst als het om de kwetsbaarheid van onze eigen steden gaat.’
De krant voegt er fijntjes aan toe: ‘Dat Cameron meteen instemming uit Peking kreeg, was een teken aan de wand’.

Tot slot geeft de NRC aan dat Nederland zich eigenlijk ook geen totaal afgesloten communicatienetwerk in handen van de burgers kan permitteren. Niemand twijfelt aan de wijsheid van de politie om 26 duizend keer per jaar goedkeuring te vragen de telefoon af te tappen en 2,8 miljoen maal telefoongegevens op te vragen. Hooguit twijfelt men aan de omvang waarmee dit gebeurt, aldus de NRC.
De eindconclusie van de hoofdredactie is dan ook: tTotale vrijheid, ook via het web, blijft een droom.

bron NRC 18.08.2011
grondrecht Artikel 19 van de Universele Verklaring van de rechten van de mens: 'Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.'

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog