Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Mensenrechtenraad bijeen over geweld Syrië

(17.08.11) Het geweld in Syrië is aanleiding voor de Mensenrechtenraad om in spoedzitting bijeen te komen. In de week van 22 augustus 2011 komt de Mensenrechtenraad bijeen om de situatie in Syrië te bespreken..

 

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is het orgaan dat zich richt op naleving van de verdragen voor de mensenrechten. De eerste officiële vergadering was op 19 juni 2006 in Genève.
Officieel heet de raad: The United Nations Human Rights Council.
De raad telt 47 leden die worden verkozen uit de Algemene Vergadering van de VN. De landen zijn verdeeld in vijf groepen:
• Afrika
• Azië
• Oost-Europa
• Amerika
• West-Europa en andere staten

Elk jaar vertrekken er uit elke groep enkele landen. De Algemene Vergadering kiest dan nieuwe landen. De raad gaat alle landen beoordelen, allereerst komen de landen aan de beurt die zitting hebben in de raad. Dat heeft al geleid tot een schorsing van Libië op de 15de speciale zitting in februari 2011. Libië was het 47ste lid.

bron UNHRC-website
grondrecht Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

bovendeert

Bovend’Eert en Kummeling
Het Nederlandse Parlement (13e druk)

Inmiddels zijn er zeven jaar verstreken sinds staatsrechtdeskundigen Paul Bovend’Eert en Henk Kummeling de vorige druk van de klassieker Het Nederlandse Parlement verzorgden. De eerste druk verscheen in 1938.
De nieuwe dertiende druk moest op tal van punten worden aangepast. Zo hebben de Tweede en Eerste Kamer resp. in 2021 en 2023 een nieuw reglement van orde gekregen. Andere belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren waren het vaststellen van gedragscodes voor Kamerleden en de ontwikkelingen in de onderlinge verhoudingen tussen Tweede en Eerste Kamer tijdens de laatste kabinetten-Rutte. Verder staan Bovend’Eert en Kummeling uiteraard ook stil bij de nasleep van de Kinderopvangtoeslagaffaire en de daaruit voortvloeiende roep om een nieuwe bestuurscultuur.
(29.03.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog