• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Rotterdamse taxi's filmen passagiers en omgeving

(16.08.11) Rotterdamse taxi's zijn tegenwoordig niet alleen meer uitgerust met camera's ín de auto. Sinds enkele dagen staan er ook twee op het dak om de omgeving vast te leggen. In een interview met Trouw vertelt Sjaak de Winter van de taxicentrale, dat Rotterdam wat dit punt betreft, een primeur heeft. Het vraaggesprek gaat vooral in op de gevolgen voor de privacy. 'Het is geaccepteerd dat overal wordt gefilmd', stelt De Winter in het interview.

De Winter vertelt in Trouw dat ondanks de maatregelen tot nu toe het geweld tegen chauffeurs blijft toenemen. Contant geld is nauwelijks meer aanwezig, want de klanten kunnen pinnen en sinds 2003 wordt er al in de taxi gefilmd. Met het nieuwe systeem kan de gehele omgeving van de taxi worden gefilmd met twee camera's die op het dak zijn aangebracht. 'De gegevens worden twee tot drie dagen bewaard en daarna automatisch gewist', aldus De Winter. Op het dak is ook nog een lichtkrant aangebracht die in geval van nood de tekst 'bel 112' of 'help' in beeld brengt.Volgens De Winter is het systeem niet bedoeld om andere incidenten vast te leggen, maar als dat toch zou gebeuren, weet hij nog niet precies wat te doen als de politie de beelden zou opeisen. Het doel blijft vergroting van de veiligheid van de chauffeurs.

Aan het eind van het interview stelt de journaliste de vraag of filmen geen schending van privacy van passagiers en voorbijgangers is. De directeur van de RCT antwoordt hierop dat de gemeente het filmen heeft goedgekeurd. 'Bovendien', zegt hij, 'hangen er overal zoveel camera's dat mensen het min of meer geaccepteerd hebben dat er overal wordt gefilmd.'

bron Trouw 16.08.2011
grondrecht Artikel 10 Nederlandse Grondwet

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 


Kraakhelder

Een dag voor de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 31 maart 2021 twitterde Pieter Omtzigt:
Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.
De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII, de wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat zijn controlerende functie serieus neemt.  (21.03.30)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Knipoog

 

Staatsinrichting

In een interview in NRC Handelsblad van 23 december 2021 vertelde Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging dat ze informateur Mariëtte Hamer had gevraagd wanneer er nieuwe verkiezingen zouden kunnen komen.

‘Dat bepaalt ú,’ zei Hamer, ‘als Tweede Kamer.’
Toen dacht ik: O Caroline, leer nou eens wat over staatsinrichting. (11.01.22)

Bekijk oude afleveringen Knipoog

NET VERSCHENEN

voermans grondwet

Wim Voermans,
Het verhaal van de Grondwet

Het veelgeprezen Verhaal van de Grondwet van hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans is inmiddels aan zijn vierde druk toe. De auteur benadert de grondwet als een wereldwijd verschijnsel en laat zien langs welke lijnen grondwetten zich van de klassieke oudheid tot na de val van de Muur ontwikkelden. Van alle 189 grondwetten wereldwijd komt de Nederlandse Grondwet er in het boek goed van af. Voermans noemt onze constitutie ‘bleek en sober’. Of dat erg is? Wim Voermans vindt in elk geval van niet.

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties