• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Rotterdamse taxi's filmen passagiers en omgeving

(16.08.11) Rotterdamse taxi's zijn tegenwoordig niet alleen meer uitgerust met camera's ín de auto. Sinds enkele dagen staan er ook twee op het dak om de omgeving vast te leggen. In een interview met Trouw vertelt Sjaak de Winter van de taxicentrale, dat Rotterdam wat dit punt betreft, een primeur heeft. Het vraaggesprek gaat vooral in op de gevolgen voor de privacy. 'Het is geaccepteerd dat overal wordt gefilmd', stelt De Winter in het interview.

De Winter vertelt in Trouw dat ondanks de maatregelen tot nu toe het geweld tegen chauffeurs blijft toenemen. Contant geld is nauwelijks meer aanwezig, want de klanten kunnen pinnen en sinds 2003 wordt er al in de taxi gefilmd. Met het nieuwe systeem kan de gehele omgeving van de taxi worden gefilmd met twee camera's die op het dak zijn aangebracht. 'De gegevens worden twee tot drie dagen bewaard en daarna automatisch gewist', aldus De Winter. Op het dak is ook nog een lichtkrant aangebracht die in geval van nood de tekst 'bel 112' of 'help' in beeld brengt.Volgens De Winter is het systeem niet bedoeld om andere incidenten vast te leggen, maar als dat toch zou gebeuren, weet hij nog niet precies wat te doen als de politie de beelden zou opeisen. Het doel blijft vergroting van de veiligheid van de chauffeurs.

Aan het eind van het interview stelt de journaliste de vraag of filmen geen schending van privacy van passagiers en voorbijgangers is. De directeur van de RCT antwoordt hierop dat de gemeente het filmen heeft goedgekeurd. 'Bovendien', zegt hij, 'hangen er overal zoveel camera's dat mensen het min of meer geaccepteerd hebben dat er overal wordt gefilmd.'

bron Trouw 16.08.2011
grondrecht Artikel 10 Nederlandse Grondwet

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 

 Mag je een partij verbieden?

De volksvertegenwoordiging staat in principe open voor alle leden van het volk, mits ze voldoende stemmen halen. Welke overtuigingen ze koesteren doet er niet toe. Al leggen ze wel een eed (of belofte) af op de Grondwet, dat schept toch enige verplichting, zou je zeggen. Temeer omdat daar sinds kort, afgelopen augustus, de volgende bepaling aan is toegevoegd: 'De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.

Aldus Stevo Akkerman in Trouw van 18 november 2022. Er gaan steeds meer stemmen op om Forum voor Democratie te verbieden. Hebben we dat punt bereikt toen Forum-Kamerlid Guido van Meijeren bedacht dat je met een volksopstand de regering kon verdrijven? Zou Forum dezelfde weg opgaan als de Centrumpartij '86? Die werd in 1998 door de rechter verboden onder verwijzing naar art. 8 Gw.

Stevo Akkerman aarzelt. Sinds 2018 vraagt de Tweede Kamer om een Partijwet waarin expliciet vastligt wat je als partij moet hebben gedaan om verboden te worden. Die wet afwachten of nu ingrijpen? Akkerman breekt zich er nog steeds het hoofd over.
(21.11.2022)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Pas verschenen

boeken

 

 

 

Berend Roorda, Jan Brouwer en Jon Schilder e.a.
Recente demonstratie- en vergaderingsrechtelijke vraagstukken

Aanleiding voor het maken van dit boek is een evaluatie van de Wet openbare manifestaties tegen de achtergrond vande vraag: voldoet de wet opgewassen aan de eisen van deze tijd? De auteurs behandelen tal van actuele vraagstukken, zoals de boerenprotesten, protestacties bij abortusklinieken, eenmansprotesten en demonstraties tegen bestemmingsplannen. Ook staan ze stil bij thema’s als de strafbaarheid van het gedrag van demonstranten en een mogelijk verbod op gezichtsbedekking bij manifestaties. Dankzij de brede opzet van het boek komen tal van facetten van demonstraties, die de afgelopen tijd in het nieuws zijn, in het boek aan bod inclusief alle jurisprudentie.
(01.02.2023)

  demonstratierecht 200

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties

 

 

Knipoog

EEN
EERSTE
VEREISCHTE

 

Mr. Dirk Fock zat namens de Liberale Unie in de Tweede Kamer en was Kamervoorzitter tussen 1917 en 1920. Hij was voorzitter in een bijzondere tijd. Pieter Jelles Troelstra verklaarde op 12 november 1918 in de Tweede Kamer dat de socialisten zich verplicht voelden om de staatsmacht te grijpen.

Dirk Fock zei dat je als voorzitter van het parlement meer tot je beschikking had dan alleen het reglement van orde:
Een eerste vereischte van een voorzitter is dat hij zich nooit boos maakt en altijd zijn humeur behoudt. Een feit is dat men met een grap zelfs de woeligste Kamer tot bedaren kan brengen.

Citaat uit Gerry van der List, Boven de partijen, pag. 164 (18.11.22)

 

Bekijk oude afleveringen Knipoog