Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Gemengd schoolzwemmen ook voor islamitische meisjes in Zwitserland

Het Europese Hof heeft uitspraak gedaan in een zaak van twee families tegen de Zwitserse staat. Ze eisten dat hun dochters vrijstelling kregen om deel te nemen aan het gemengd schoolzwemmen.

Het Europese Hof stelde de Zwitserse staat in het gelijk. Het verplicht gemengd schoolzwemmen geldt in Zwitserland voortaan ook voor islamitische meisjes.
In 2010 kregen twee Turks-Zwitserse families een boete van 1300 euro omdat ze bleven weigeren hun dochters van zeven en negen jaar te laten deelnemen aan het gemengde schoolzwemmen. De Zwitserse rechter hield er destijds in zijn vonnis rekening mee dat de meisjes van de school in het zwembad boerkini’s mochten dragen die het hele lichaam bedekten. Ook mochten ze zich omkleden in ruimtes waar geen jongens aanwezig waren.
De ouders vonden het dragen van een boerkini geen optie. Ze waren bang dat de meisjes door het dragen van een degelijk kledingstuk gestigmatiseerd zouden worden.

Maatschappelijke integratie
Volgens de Zwitserse wet is schoolzwemmen essentieel voor de maatschappelijke integratie. Het Hof in Straatsburg onderstreepte deze argumentatie. In hun toelichting op het vonnis stelden de rechters vast: ‘Het belang van kinderen bij het meedoen aan gemengd zwemmen ligt niet alleen in het leren zwemmen, maar vooral ook in het meedoen aan een activiteit met alle andere leerlingen, zonder uitzondering op basis van afkomst van het kind of de religieuze of filosofische overtuigingen van zijn ouders.’

Rol overheid
Het Europese Hof erkende dat in deze zaak weliswaar de vrijheid van godsdienst in het geding is, maar voegde eraan toe dat dat recht in Zwitserland niet terzijde geschoven wordt. Om vervolgens te oordelen dat het belang van integratie door activiteiten als schoolzwemmen in dit geval zwaarder woog dan de vrijheid van godsdienst. Hier benadrukten de rechters het feit dat het om overheidsbeleid gaat. De overheid heeft op het punt van integratie van kinderen van ouders die uit het buitenland afkomstig zijn, een bijzondere opdracht, aldus het Europese Hof.

Complete tekst vonnis (in het Frans)

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

cover weerbare rechtsstaat

Jorieke Manenschijn, Bastiaan Rijpkema en Steven Bruintjes werken als wetenschappers bij de Universiteit Leiden. In hun boek Weerbare rechtsstaat - De vangrails in de Grondwet laten ze de ‘vangrails’ zien die een grondwet kan bieden om te voorkomen dat de democratische rechtsstaat van de weg raakt.
De auteurs staan niet alleen stil bij onze eigen waarborgen als de grondrechten en het tweekamerstelsel, maar ze laten ook ‘vangrails’ zien die elders bedacht zijn. Het boek gaat ook in op de effectiviteit van de waarborgen. Aan het eind van het boek wordt de Nederlandse Grondwet langs de meetlat van de weerbare rechtsstaat gelegd.(18.02.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog