Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Gemengd schoolzwemmen ook voor islamitische meisjes in Zwitserland

Het Europese Hof heeft uitspraak gedaan in een zaak van twee families tegen de Zwitserse staat. Ze eisten dat hun dochters vrijstelling kregen om deel te nemen aan het gemengd schoolzwemmen.

Het Europese Hof stelde de Zwitserse staat in het gelijk. Het verplicht gemengd schoolzwemmen geldt in Zwitserland voortaan ook voor islamitische meisjes.
In 2010 kregen twee Turks-Zwitserse families een boete van 1300 euro omdat ze bleven weigeren hun dochters van zeven en negen jaar te laten deelnemen aan het gemengde schoolzwemmen. De Zwitserse rechter hield er destijds in zijn vonnis rekening mee dat de meisjes van de school in het zwembad boerkini’s mochten dragen die het hele lichaam bedekten. Ook mochten ze zich omkleden in ruimtes waar geen jongens aanwezig waren.
De ouders vonden het dragen van een boerkini geen optie. Ze waren bang dat de meisjes door het dragen van een degelijk kledingstuk gestigmatiseerd zouden worden.

Maatschappelijke integratie
Volgens de Zwitserse wet is schoolzwemmen essentieel voor de maatschappelijke integratie. Het Hof in Straatsburg onderstreepte deze argumentatie. In hun toelichting op het vonnis stelden de rechters vast: ‘Het belang van kinderen bij het meedoen aan gemengd zwemmen ligt niet alleen in het leren zwemmen, maar vooral ook in het meedoen aan een activiteit met alle andere leerlingen, zonder uitzondering op basis van afkomst van het kind of de religieuze of filosofische overtuigingen van zijn ouders.’

Rol overheid
Het Europese Hof erkende dat in deze zaak weliswaar de vrijheid van godsdienst in het geding is, maar voegde eraan toe dat dat recht in Zwitserland niet terzijde geschoven wordt. Om vervolgens te oordelen dat het belang van integratie door activiteiten als schoolzwemmen in dit geval zwaarder woog dan de vrijheid van godsdienst. Hier benadrukten de rechters het feit dat het om overheidsbeleid gaat. De overheid heeft op het punt van integratie van kinderen van ouders die uit het buitenland afkomstig zijn, een bijzondere opdracht, aldus het Europese Hof.

Complete tekst vonnis (in het Frans)

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

Historicus Arnout van Cruyningen schreef een boek over de parlementaire geschiedenis van Nederland met 1848 als sleuteljaar. Het was het jaar dat Thorbecke in zijn ingrijpende grondwetswijzigingen een feit zag worden. Zo’n 175 jaar na dato staat Het Huis van Thorbecke nog steeds als een huis.
In zijn boek gaat Van Cruyningen verder dan het beschrijven van de formele geschiedenis van de parlementaire democratie zoals die zich na Thorbecke heeft voltrokken. Actuele thema’s als het vertrouwen in de politiek, de verruwing van de parlementaire omgangsvormen en andere crises en schandalen blijven in Het Huis van Thorbecke niet onbesproken.
(28.07.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog