Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Eindhoven mocht bijeenkomst ‘haatpredikers’ niet verbieden

Een jaar geleden verbood de burgemeester van Eindehoven een conferentie van ‘haatpredikers’. Deze uitspraak is volgens de rechter in strijd met artikel 9 van de Grondwet.

Eind 2015 wilde de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven een conferentie organiseren waarvoor zeven buitenlandse sprekers waren uitgenodigd. Burgemeester Rob van Gijzel verbood de bijeenkomst. De sprekers zouden zich in het verleden haatdragend hebben uitgelaten over Joden, homo’s, ongelovigen en vrouwen. De burgemeester beargumenteerde zijn verbod door erop te wijzen dat hij bevoegd is de grondrechten te beperken als er sprake is van een ernstige vrees voor het ontstaan van verstoring van de openbare orde. Vijf van de gastsprekers stonden gesignaleerd in het zogeheten Schengen Informatie Systeem vanwege mogelijke bedreiging van de openbare orde.

De moskee was naar de rechter gestapt, omdat men van mening was dat de burgemeester met zijn besluit een ontoelaatbare inbreuk gemaakt had op grondrechten als de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Ook zou de burgemeester in strijd hebben gehandeld met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Volgens de indieners van het bewaar bestond er geen ernstige vrees voor de verstoring van de openbare orde.

De rechtbank oordeelde dat de conferentie moet worden gezien als het recht op vergadering en betoging zoals artikel 9 GW dat inhoud geeft. Een burgemeester is niet bevoegd om op grond van de Gemeentewet op dit grondrecht inbreuk te maken. Het argument dat de komst van de predikers de openbare orde zou verstoren, gaat volgens de rechter niet op, omdat een moskee geen openbare plek is. Bijeenkomsten op een besloten plek zoals de moskee mogen volgens de rechter niet op voorhand worden verboden, tenzij sprake is van een noodsituatie.

Als het vonnis in een eventueel hoger beroep gehandhaafd wordt, zullen gemeenten dergelijke bijeenko,msten niet meer op voorhand mogen verbieden. Wel kan het ministerie van Buitenlandse Zaken in de toekomst nog steeds een visum voor een prediker die naar Nederland wil komen, weigeren of intrekken.
De Al Fourqaan-moskee overweegt een schadevergoeding van de gemeente te eisen.

Complete tekst vonnis

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

Historicus Arnout van Cruyningen schreef een boek over de parlementaire geschiedenis van Nederland met 1848 als sleuteljaar. Het was het jaar dat Thorbecke in zijn ingrijpende grondwetswijzigingen een feit zag worden. Zo’n 175 jaar na dato staat Het Huis van Thorbecke nog steeds als een huis.
In zijn boek gaat Van Cruyningen verder dan het beschrijven van de formele geschiedenis van de parlementaire democratie zoals die zich na Thorbecke heeft voltrokken. Actuele thema’s als het vertrouwen in de politiek, de verruwing van de parlementaire omgangsvormen en andere crises en schandalen blijven in Het Huis van Thorbecke niet onbesproken.
(28.07.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog