Minister Plasterk heeft een staatscommissie onder leiding van Johan Remkes ingesteld die zich zal buigen over een staatsrechtelijke herbezinning op de parlementaire democratie.
Ruim twee jaar geleden had minister-president Rutte de Eerste Kamer al beloofd dat hij een commissie onderzoek zou willen laten doen naar wat hij noemde de ‘toekomstbestendigheid’ van ons parlementair stelsel. Begin deze maand heeft minister Plasterk het instelllingsbesluit van de Staatscommissie Parlementair stelsel gepubliceerd.
In zijn brief noemt Plasterk enkele ontwikkelingen die in dit verband van belang lijken:
- De Nederlandse burger wil meer betrokken worden bij beleid en politiek.
- Europese besluitvorming wordt steeds belangrijker voor het Nederlandse parlement.
- De afgelopen jaren zijn veel taken van de Rijksoverheid gedecentraliseerd naar andere overheden.
- De electorale ‘volatiliteit’ sterk is toegenomen, ofwel in gewoon Nederlands: Er is sprake van steeds minder trouw bij de kiezers voor één bepaalde partij.
- De digitalisering en de sociale media hebben onmiskenbaar meer invloed gekregen op het functioneren van het parlementaire stelsel.
Dit alles zorgt er volgens minister Plasterk voor dat we ons moeten bezinnen op zaken als verkiezingen, taken, positie en functioneren van het parlementair stelsel en de parlementaire democratie.
Als voorzitter van de commissie is de commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes benoemd. De commissie moet vóór 31 december 2018 met haar advies komen.