Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Ook Eerste Kamer akkoord met associatieverdrag Oekraïne

Ondanks een meerderheid tegen een akkoord met de Oekraïne bij het referendum van april 2016 hebben Tweede en Eerste Kamer alsnog met het verdrag ingestemd.

Het wetsvoorstel voor de goedkeuring van het associatieakkoord was in 2015 al door beide Kamers aanvaard. Bij het nationaal raadgevend referendum bleek dat een ruime meerderheid van de opgekomen kiezers zich tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne uitsprak. Zo’n 61 procent stemde namelijk tegen, terwijl 38 procent vóór was. De opkomst kwam uit op ruim 32 procent waarmee het referendum rechtsgeldig werd.

Vervolgens heeft het kabinet pogingen in het werk gesteld om de EU-regeringsleiders als Europese Raad een uitspraak te laten doen over de interpretatie van het associatieakkoord. Met zo’n verklaring hoopte het kabinet tegemoet te komen aan de uitslag van het referendum. In het debat in de Eerste Kamer ging het dan ook vooral om de vraag of de verklaring van de regeringsleiders voldoende tegemoetkomt aan de uitslag van het raadgevend referendum.

Uiteindelijk stemden VVD, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, OSF en negen leden van het CDA in de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel met de stemmen van PVV, SP, 50PLUS, PvdD en drie leden van het CDA tegen.

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

De Nijmeegse staatsrecht-deskundige Leon Trapman toetste in zijn dissertatie Kiesrecht, verkiezingen en verkiezingscampagnes de manier waarop de Nederlandse verkiezingen zijn geregeld onder andere aan de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook staat hij in zijn bijna 500 pagina’s tellende boek stil bij actuele ontwikkelingen, zoals de voorgenomen herziening van het kiesstelsel en de nieuwe wetgeving rond partijfinanciering.
Trapman benadrukt dat de basis van ons systeem solide is, maar dat we constant bezig moeten blijven om onze verkiezingen vrij en eerlijk te houden. Zo stelt hij voor politieke partijen te verplichten hun interne democratie op orde te hebben.
(14.06.24)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog