Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Gemeente Tholen schrapt ambtsgebed uit reglement

In Tholen ontspon zich de afgelopen weken de discussie of het verplicht uitspreken van het ambtsgebed bij het begin van raadsvergaderingen strijdig was met de scheiding van kerk en staat.

Artikel 18 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad van de gemeente Tholen luidt: 'Bij de opening van de vergadering spreekt de voorzitter het ambtsgebed uit'. Het artikel was bij de raadsvergadering in december vorig jaar in Tholen onderwerp van discussie toen de PvdA/GroenLinks fractie dit verplichte ambtsgebed wilde afschaffen.
Het Reglement van Orde van Tholen mag de voorzitter van de gemeenteraad dan wel verplichten om het ambtsgebed aan het begin van de vergadering uit te spreken, maar volgens PvdA/GroenLinks was zo'n verplichting strijdig met de scheiding van kerk en staat die in Nederland geldt. De fractie refereerde aan een brief van toenmalige minister van Binnenlandse zaken Johan Remkes die in 2006 naar aanleiding van vragen over het ambtsgebed had geschreven:
Wanneer de raad er toch voor mocht kiezen om in een reglement van orde te bepalen dat de voorzitter een gebed uitspreekt, dan mag dit nooit verplichtend zijn voor de voorzitter of de andere deelnemers aan de vergadering.

Burgemeester mevr. Van de Velde liet tijdens de raadsvergadering weten niet van plan te zijn met het uitspreken van het ambtsgebed te stoppen. Ze zei de opvattingen van de raad van Tholen te blijven respecteren en mochten de tegenstanders het ambtsgebed toch willen afschaffen, dan zouden ze een officieel voorstel daartoe moeten indienen.
Zover hoefde het niet te komen. SGP, ChristenUnie en VVD, die in Tholen samen het college vormen, dienden tijdens de raadsvergadering van 24 januari zelf het voorstel in om het ambtsgebed voortaan vóór de vergadering uit te spreken en meenden zo tegemoet te komen aan de wens van de PvdA/GroenLinks fractie.
Op Kamervragen van de PvdA gaf minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op 5 februari aan dat deze oplossing in overeenstemming was met het beginsel van scheiding van kerk en staat:
Het ambtsgebed hoeft dan ook niet in het reglement van orde te worden opgenomen. Ook hierbij blijft gelden dat iedere deelnemer aan de vergadering, inclusief de voorzitter, vrij moet zijn in de beslissing om deel te nemen.

Antwoord op Kamervragen over het ambtsgebed van minister Kajsa Ollengren van Binnenlandse Zaken op 5 februari 2019

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog