• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Blijvend fors aantal klachten over schenden privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving in 2020 in totaal 25.590 klachten over mogelijke misstanden met persoonsgegevens. Er is grote achterstand in de behandeling van de klachten.

Uit de onlangs verschenen Klachtenrapportage Autoriteit Persoonsgegevens 2020 blijkt dat het aantal klachten vorig jaar ongeveer op hetzelfde niveau lag als in 2019. In dat jaar kreeg de organisatie te maken met een groei van zo'n 80 procent in het aantal klachten. De organisatie waar de meeste klachten over binnenkwamen, was de Belastingdienst.

Een deel van de klachten die de Autoriteit Persoonsgegevens in 2020 ontving, had te maken met het coronavirus. Het ging bijvoorbeeld over werkgevers die de temperatuur van werknemers wilden opnemen of hen verplicht testen wilden laten afnemen. Andere zaken waren het digitaal surveilleren bij tentamens en het plan van het kabinet om telecombedrijven te verplichten bepaalde data te delen.Twee bedrijven kregen boetes opgelegd omdat ze de regels rond het opnemen van temperatuur van werknemers hadden overtreden.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelde in 2020 een onderzoek in dat leidde tot een forse boete voor het OLVG Amsterdam wegens onvoldoende beveiliging van de medische dossiers. Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel kreeg een boete omdat er te hoge drempels werden opgeworpen voor inzage van de eigen gegevens door de geregistreerden.

Door het gebrek aan budget en menskracht duurde het in 2020 gemiddeld zes maanden voor de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht in behandeling kon nemen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen van de organisatie inmiddels opgelopen tot 9800 klachten. Wil de Autoriteit Persoonsgegevens alle achterstanden kunnen wegwerken, zijn er volgens Wolfsen 470 fulltimebanen nodig in plaats van de huidige 180.

 

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 


Kraakhelder

Een dag voor de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 31 maart 2021 twitterde Pieter Omtzigt:
Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.
De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII, de wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat zijn controlerende functie serieus neemt.  (21.03.30)

Knipoog

 

Geruststellend

In het artikel 'De eerste crisis was de pandemie, de tweede de bestrijding' in de Volkskrant van 30 januari 2021 verzuchtte Martin Sommer:
‘Nederland presteert dus niks, maar de geruststellende gedachte is dat alles volgens plan verloopt.' (02.02.2021)

 

NET VERSCHENEN

Voermans Wim Voermans,
Het land moet bestuurd worden

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans publiceert regelmatig over politiek en bestuur in de Nederlandse polder. In zijn nieuwste boek komt hij tot de conclusie dat er sprake is van paalrot in de pijlers van de Nederlandse democratie. Politici weigeren volgens hem onder ogen te zien dat het de hoogste tijd is zaken te veranderen. Voermans schrijft dat de professionalisering ervoor zorgt dat onze bestuurders zich steeds meer kunnen onttrekken aan de controlerende macht van de volksvertegenwoordiging. 'Polderend gaat de democratie ten onder', schreef NRC boven een artikel over het boek.

Kijk hier voor meer nieuwe publaties