• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Blijvend fors aantal klachten over schenden privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving in 2020 in totaal 25.590 klachten over mogelijke misstanden met persoonsgegevens. Er is grote achterstand in de behandeling van de klachten.

Uit de onlangs verschenen Klachtenrapportage Autoriteit Persoonsgegevens 2020 blijkt dat het aantal klachten vorig jaar ongeveer op hetzelfde niveau lag als in 2019. In dat jaar kreeg de organisatie te maken met een groei van zo'n 80 procent in het aantal klachten. De organisatie waar de meeste klachten over binnenkwamen, was de Belastingdienst.

Een deel van de klachten die de Autoriteit Persoonsgegevens in 2020 ontving, had te maken met het coronavirus. Het ging bijvoorbeeld over werkgevers die de temperatuur van werknemers wilden opnemen of hen verplicht testen wilden laten afnemen. Andere zaken waren het digitaal surveilleren bij tentamens en het plan van het kabinet om telecombedrijven te verplichten bepaalde data te delen.Twee bedrijven kregen boetes opgelegd omdat ze de regels rond het opnemen van temperatuur van werknemers hadden overtreden.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelde in 2020 een onderzoek in dat leidde tot een forse boete voor het OLVG Amsterdam wegens onvoldoende beveiliging van de medische dossiers. Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel kreeg een boete omdat er te hoge drempels werden opgeworpen voor inzage van de eigen gegevens door de geregistreerden.

Door het gebrek aan budget en menskracht duurde het in 2020 gemiddeld zes maanden voor de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht in behandeling kon nemen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen van de organisatie inmiddels opgelopen tot 9800 klachten. Wil de Autoriteit Persoonsgegevens alle achterstanden kunnen wegwerken, zijn er volgens Wolfsen 470 fulltimebanen nodig in plaats van de huidige 180.

 

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 

 Mag je een partij verbieden?

De volksvertegenwoordiging staat in principe open voor alle leden van het volk, mits ze voldoende stemmen halen. Welke overtuigingen ze koesteren doet er niet toe. Al leggen ze wel een eed (of belofte) af op de Grondwet, dat schept toch enige verplichting, zou je zeggen. Temeer omdat daar sinds kort, afgelopen augustus, de volgende bepaling aan is toegevoegd: 'De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.

Aldus Stevo Akkerman in Trouw van 18 november 2022. Er gaan steeds meer stemmen op om Forum voor Democratie te verbieden. Hebben we dat punt bereikt toen Forum-Kamerlid Guido van Meijeren bedacht dat je met een volksopstand de regering kon verdrijven? Zou Forum dezelfde weg opgaan als de Centrumpartij '86? Die werd in 1998 door de rechter verboden onder verwijzing naar art. 8 Gw.

Stevo Akkerman aarzelt. Sinds 2018 vraagt de Tweede Kamer om een Partijwet waarin expliciet vastligt wat je als partij moet hebben gedaan om verboden te worden. Die wet afwachten of nu ingrijpen? Akkerman breekt zich er nog steeds het hoofd over.
(21.11.2022)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Pas verschenen

boeken

 

 

 

Berend Roorda, Jan Brouwer en Jon Schilder e.a.
Recente demonstratie- en vergaderingsrechtelijke vraagstukken

Aanleiding voor het maken van dit boek is een evaluatie van de Wet openbare manifestaties tegen de achtergrond vande vraag: voldoet de wet opgewassen aan de eisen van deze tijd? De auteurs behandelen tal van actuele vraagstukken, zoals de boerenprotesten, protestacties bij abortusklinieken, eenmansprotesten en demonstraties tegen bestemmingsplannen. Ook staan ze stil bij thema’s als de strafbaarheid van het gedrag van demonstranten en een mogelijk verbod op gezichtsbedekking bij manifestaties. Dankzij de brede opzet van het boek komen tal van facetten van demonstraties, die de afgelopen tijd in het nieuws zijn, in het boek aan bod inclusief alle jurisprudentie.

  demonstratierecht 200

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties

 

 

Knipoog

EEN
EERSTE
VEREISCHTE

 

Mr. Dirk Fock zat namens de Liberale Unie in de Tweede Kamer en was Kamervoorzitter tussen 1917 en 1920. Hij was voorzitter in een bijzondere tijd. Pieter Jelles Troelstra verklaarde op 12 november 1918 in de Tweede Kamer dat de socialisten zich verplicht voelden om de staatsmacht te grijpen.

Dirk Fock zei dat je als voorzitter van het parlement meer tot je beschikking had dan alleen het reglement van orde:
Een eerste vereischte van een voorzitter is dat hij zich nooit boos maakt en altijd zijn humeur behoudt. Een feit is dat men met een grap zelfs de woeligste Kamer tot bedaren kan brengen.

Citaat uit Gerry van der List, Boven de partijen, pag. 164 (18.11.22)

 

Bekijk oude afleveringen Knipoog