Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Paul Scholten maakte een nieuwe Grondwet met slechts 25 artikelen

Vijf jaar na de eerste editie achtte Paul Scholten in 2021 een nieuwe editie van zijn Korte Grondwet noodzakelijk ‘nu het landsbestuur steeds stroever loopt’.

Bij het verschijnen in 2016 van zijn Schets van een Korte Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden zei Paul Scholten:
De tijd is rijp voor een verkorting van de Grondwet tot haar essentie. Zoiets brengt haar weer binnen bereik van de bevolking en dat lijkt nodig. Niemand leest de Grondwet, niemand kent de Grondwet, terwijl de inhoud een ieder zo aangaat.

Paul Scholten was onder andere burgemeester van Delfzijl, Soest en Arnhem. Na zijn pensionering ging hij zich bezighouden met staatsrechtelijke vernieuwing en stortte hij zich op de Grondwet.
Wat zegt de Grondwet de gemiddelde Nederlander nog, vroeg hij zich af. In zijn Korte Grondwet bracht hij het aantal artikelen terug van 144 artikelen naar 25. Als zijn voornaamste doel gaf hij aan: ‘Een tot haar essentie verkorte en vernieuwde grondwet zal een nieuw gemeenschappelijk houvast zijn voor en steeds meer versplinterd land.’
We signaleerden de Schets van een Korte Grondwet destijds in onze rubriek Uitgelicht (20.11.2016).

In 2019 maakte Scholten een tweede editie, onder andere naar aanleiding van het toen net verschenen advies van de Staatscommissie Parlementair Stelsel. Dit jaar vond hij vernieuwde Korte Grondwet opnieuw noodzakelijk omdat ‘ons landsbestuur door verdere versplintering en polarisatie steeds stroever loopt en dat het gezag van de overheid meer en meer taant’.
In zijn nieuwe editie stelt Scholten vijf belangrijke staatkundige hervormingen voor:

  • De minister-president wordt voortaan rechtstreeks door de bevolking gekozen.
  • De koning is geen lid meer van de regering, maar hij wordt officieel het staatshoofd.
  • Door de Kamerverkiezingen in twee ronden te houden maken uiteindelijk slechts zes fracties deel uit van de Tweede Kamer.
  • De rechterlijke macht wordt geheel onafhankelijk van de wetgevende en de uitvoerende macht.
  • Ter bescherming van de Grondwet worden wetten getoetst aan de Grondwet.

De derde editie van de Korte Grondwet heeft Paul Scholten als pdf gepubliceerd op de site denederlandsegrondwet.nl. De auteur roept zijn lezers op reacties te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog