De deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Peking zijn verplicht de app MY2022 op hun telefoon te zetten. MY2022 lijkt het niet erg nauw te nemen met hun privacy.
In de app MY2022 moeten de atleten onder andere hun paspoort- en gezondheidsinformatie opslaan die de Chinese autoriteiten regelmatig willen controleren. Er blijkt echter van alles mis met de beveiliging van de opgeslagen informatie. Zo is uit onderzoek van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto duidelijk geworden dat de certificaten van de app niet kloppen waardoor het onduidelijk is wie er allemaal bij de informatie op de telefoon kunnen komen. Ook blijkt er van alles aan de hand met de encryptie van de gegevens op de telefoon. Het lijkt zelfs mogelijk met MY2022 gevoelige inhoud op de telefoon op te sporen via zoekwoorden die in China niet door de censuur komen.
De Nederlandse politiek heeft verbaasd gereageerd op het nieuws over de app. Veel partijen zijn ongerust over de inbreuk op de privacy van de sporters die met de app mogelijk lijkt.
D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Jeanet van der Laan hebben op 31 januari 2022 schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld over het verzamelen van privacygevoelige data via de app en de mogelijke gevolgen ervan.
Toen minister Hoekstra op 28 februari de vragen beantwoordde, waren de Olympische Spelen allang ten einde. Hij stelde vast dat zo'n app in het beleid van de Chinese overheid paste om in eigen land een hoge mate van controle uit te oefenen over het verzamelen en verwerken van gegevens. Over de privacy antwoordde Hoekstra: 'Het kabinet is van mening dat atleten en journalisten zich binnen de kaders opgesteld door het IOC vrij moeten kunnen uiten en heeft deze boodschap ook aan de Chinese autoriteiten overgebracht.'