• Website over de 23 grondrechten in de Grondwet
 

Kamervragen over app Olympische sporters

De deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Peking zijn verplicht de app MY2022 op hun telefoon te zetten. MY2022 lijkt het niet erg nauw te nemen met hun privacy.

In de app MY2022 moeten de atleten onder andere hun paspoort- en gezondheidsinformatie opslaan die de Chinese autoriteiten regelmatig willen controleren. Er blijkt echter van alles mis met de beveiliging van de opgeslagen informatie. Zo is uit onderzoek van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto duidelijk geworden dat de certificaten van de app niet kloppen waardoor het onduidelijk is wie er allemaal bij de informatie op de telefoon kunnen komen. Ook blijkt er van alles aan de hand met de encryptie van de gegevens op de telefoon. Het lijkt zelfs mogelijk met MY2022 gevoelige inhoud op de telefoon op te sporen via zoekwoorden die in China niet door de censuur komen.

De Nederlandse politiek heeft verbaasd gereageerd op het nieuws over de app. Veel partijen zijn ongerust over de inbreuk op de privacy van de sporters die met de app mogelijk lijkt.
D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Jeanet van der Laan hebben op 31 januari 2022 schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld over het verzamelen van privacygevoelige data via de app en de mogelijke gevolgen ervan.

Toen minister Hoekstra op 28 februari de vragen beantwoordde, waren de Olympische Spelen allang ten einde. Hij stelde vast dat zo'n app in het beleid van de Chinese overheid paste om in eigen land een hoge mate van controle uit te oefenen over het verzamelen en verwerken van gegevens. Over de privacy antwoordde Hoekstra: 'Het kabinet is van mening dat atleten en journalisten zich binnen de kaders opgesteld door het IOC vrij moeten kunnen uiten en heeft deze boodschap ook aan de Chinese autoriteiten overgebracht.'

Uitgelicht

Krachtig signaal

In haar column in Trouw van 28 november 2023 schrijft hoogleraar constitutioneel recht Ingrid Leijten dat de zege van de PVV een krachtig signaal moet zijn om onze rechtsstaat te versterken, bijvoorbeeld door het verbod op toetsing aan de Grondwet op te heffen en een constitutioneel hof in te stellen.
Ze schreef in haar column dat de Duitsers bijna van hun stoel vielen toen ze op een Duits-Nederlands juristencongres vertelde Nederland geen constitutionele toetsing kende:
Dat er dus in Nederland geen rechter is die kan controleren of bij het maken van wetten de daarvoor in de Grondwet vastgelegde procedure is gevolgd. Zolang de andere machten dit gebrek opvatten als de eervolle taak om zo goed als zij kunnen gestalte te geven aan die Grondwet, valt het Nederlandse systeem elders nog wel te verkopen. Waar het tot een rechtsstatelijk kop-in-het-zand-steken leidt of dat althans gedoogt, hebben we weinig om trots op te zijn.’
(06.12.2023)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurde verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

 

 


Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog