Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Afspraken BBB, NSC, PVV en VVD over rechtsstatelijkheid

Het eindverslag van informateur Ronald Plasterk geeft de details over de ‘gemeenschappelijke basislijn’ die BBB, NSC, PVV en VVD overeenkwamen voor de omgang met de Grondwet.

BBB, NSC, PVV en VVD zijn hun overleg onder aanvoering van informateur Plasterk begonnen met gesprekken over Grondwet en rechtsstaat. Op 10 januari werden de vier partijen het eens over een ‘gemeenschappelijke basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat’.
Deze basislijn bestaat uit zeven punten die er in samenvatting als volgt uitzien:

  1. De plannen en activiteiten van de partijen passen binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat. De partijen houden zich aan Grondwet, wetten en verdragen. De artikelen 1 t/m 23 Gw vormen een essentiële waarborg voor de democratische rechtsstaat. De partijen komen niet met voorstellen om deze artikelen te wijzigen.
  2. Er is niets op tegen als partijen met wijzigingsvoorstellen voor andere grondwetsartikelen te komen.
  3. Rechterlijke uitspraken worden uitgevoerd en nageleefd. Wel kan de wetgever de wetgeving aanpassen naar aanleiding van een uitspraak.
  4. Alle godsdiensten in Nederland, zoals christendom en islam, vallen onder de vrijheid van godsdienst van art. 6 Gw. Dezelfde vrijheid brengt ook met zich mee dat kritiek op religies mogelijk is.
  5. In geval van strijdigheid met het bovenstaande punten worden bestaande initiatiefvoorstellen ermee in lijn gebracht of ingetrokken.
    (zie verderop in dit artikel)
  6. Voor het goed functioneren van de democratische rechtsstaat zijn onafhankelijke instituties als rechtspraak, wetenschap en media van groot belang. De partijen zullen deze beschermen en versterken.
  7. Partijen moeten een open, feitelijk en fel debat kunnen voeren, ‘maar houden elkaar en anderen daarbij heel’. Ze zullen bijdragen aan een bestuurscultuur die een constructieve bijdrage levert aan het landsbestuur en aan een positief bestuurlijk klimaat. Ook zullen ze de instituties die de rechtsstaat dragen, respecteren en beschermen.

Standpunt NSC
NSC ging weliswaar akkoord met de zeven punten rond de rechtsstatelijkheid, maar liet er meteen in het verslag bij aantekenen dat het voor de partij onvoldoende was om meer dan gedoogsteun te geven. Letterlijk staat er:
De fractie kan zich vinden in de tekst over toekomstig rechtsstatelijk handelen. Gelet op uitspraken in het verleden en standpunten in het verkiezingsprogramma van de PVV, is en blijft de rechtsstatelijke afstand te groot voor deelname aan een meerderheidskabinet of een minderheidskabinet. De fractie is bereid om gedoogsteun te verlenen aan een minderheidskabinet.

Ingetrokken initiatiefwetsvoorstellen
Op grond van punt 5 in de gemeenschappelijke basislijn heeft de PVV de volgende initiatiefwetsvoorstellen ingetrokken:

  • voorstel grondwetswijziging (art. 54 Gw) om uitsluitingsgronden kiesrecht uit te breiden en bij bepaalde ambtsdragers een meervoudige nationaliteit te verbieden (2019
  • wetsvoorstel met verbod op bepaalde islamitische uitingen (moskeeën, scholen, koran en dragen boerka en nikaab) (2018)
  • wetsvoorstel over het vastzetten van terrorismeverdachten zonder toetsing door rechter (2019)
  • wetsvoorstel om minimumstraffen in te voeren voor misdrijven (2017)
  • wetsvoorstel om 'criminele Antillianen' het land uit te zetten ondanks hun Nederlandse paspoort (2014)
  • wetsvoorstel om een groot deel van de strafbepalingen over discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien te schrappen (2012)

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

De Nijmeegse staatsrecht-deskundige Leon Trapman toetste in zijn dissertatie Kiesrecht, verkiezingen en verkiezingscampagnes de manier waarop de Nederlandse verkiezingen zijn geregeld onder andere aan de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook staat hij in zijn bijna 500 pagina’s tellende boek stil bij actuele ontwikkelingen, zoals de voorgenomen herziening van het kiesstelsel en de nieuwe wetgeving rond partijfinanciering.
Trapman benadrukt dat de basis van ons systeem solide is, maar dat we constant bezig moeten blijven om onze verkiezingen vrij en eerlijk te houden. Zo stelt hij voor politieke partijen te verplichten hun interne democratie op orde te hebben.
(14.06.24)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog