Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Onafhankelijk onderzoek naar demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoeken of het huidige demonstratierecht nog voldoende aansluit bij de actuele ontwikkelingen. Aanleiding hiervoor zijn protestacties als het blokkeren van snelwegen en het beschadigen van kunstwerken.

Bij de start van het onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum van het ministerie van Justitie stelt het kabinet vast dat bepaalde groepen demonstranten vanuit de vrijheid van demonstratie zoals vastgelegd in art. 9 Gw steeds vaker bewust de grenzen van het recht lijken op te zoeken of te overschrijden. Vaak met als achterliggend doel om zoveel mogelijk aandacht voor hun zaak te krijgen en hiermee het beleid te beïnvloeden.

Bij zulke demonstraties kunnen de grondrechten van anderen of de nationale veiligheid in het gedrang komen, stelt het kabinet. Voorbeelden zijn protesten bij woningen van politici of bij abortusklinieken. De burgemeester van Arnhem verbood het verbranden van een koran mede vanwege de impact op de nationale veiligheid. Bovendien vragen de demonstraties steeds meer politie-inzet waardoor de politie onvoldoende elders kan worden ingezet, aldus het kabinet.

Het lokale gezag kan een demonstratie nu alleen beperken als dat noodzakelijk is in het belang van de verkeersveiligheid, de volksgezondheid of om wanordelijkheden te bestrijden of te voorkomen. Andere grondrechten kunnen daarbij tot nu toe slechts beperkt worden meegewogen.
Het onderzoek moet onder andere ook in kaart brengen hoe andere landen met demonstraties omgaan waarbij mogelijk grondrechten van anderen in het gedrang komen. Het kabinet voegt eraan toe dat het niet wil tornen aan het constitutionele recht dat de overheid zich niet preventief mag bemoeien met de inhoud van uitingen.

In een reactie schreef Extinction Rebellion dat het onderzoek de weg plaveit voor strengere antidemonstratiewetgeving, aldus geciteerd door NRC van 20 april 2024. Als positief punt noemde de groep dat in de kabinetsbrief veel over het huidige demonstratierecht wordt uitgelegd waar met name burgemeesters hun voordeel mee kunnen doen. Kick Out Zwarte Piet had het in dit verband in NRC over een ‘opfriscursus demonstratierecht’.

 

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog