Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Coalitie overweegt toegang tot recht voor organisaties te beperken

In het Hoofdlijnenakkoord hebben de vier partijen achter het Kabinet-Schoof afgesproken na te gaan of de toets kan worden aangescherpt die nagaat of een organisatie representatief genoeg is om een zaak tegen de overheid te beginnen.

De ruimte die maatschappelijke organisaties in een land krijgen om een bijdrage aan de democratie te leveren, wordt ‘civic space’ genoemd. In tal van landen probeert de overheid die ruimte te beperken.
De toegang tot het recht voor maatschappelijke organisaties is in de huidige Nederlandse wetgeving goed geregeld. Denk aan een organisatie als Urgenda die het in 2015 via de rechter lukte de Staat der Nederlanden te dwingen om de uitstoot van broeikasgassen extra te beperken.

Bij de afgelopen formatie waren actievoerders die ons land op slot zouden zetten, onderwerp van gesprek tussen de vier partijen. Het resulteerde in de volgende zinsnede op in het Hoofdlijnenakkoord van 15 mei:
Er wordt onderzocht of en hoe nadere vereisten gesteld kunnen worden aan de representativiteit van belangenorganisaties met een ideëel doel op grond van artikel 3.305a Burgerlijk Wetboek.

In hun artikel Coalitie valt slinks democratie aan in Trouw van 15 juni 2024 noemen Lau Schulpen en Willem Elbers van de Radboud Universiteit het een ‘verborgen antidemocratische agenda’. Door de toets op representativiteit aan te scherpen wordt het volgens hen voor organisaties moeilijker om de overheid via de juridische weg aan haar eigen wetgeving te houden.
De auteurs zien een rechtstreekse lijn vanaf het aannemen van de motie-Stoffers door de Tweede Kamer in februari 2023. De motie vroeg de regering om de mogelijkheden voor het aanscherpen van de representativiteitstoets te verkennen.

Aan het eind van hun artikel constateren Lau Schulpen en Willem Elbers:
Het is cynisch dat de vier partijen de waakhondfunctie van maatschappelijke organisaties willen beperken en dat presenteren als versterking van de 'checks and balances' in ons democratisch stelsel. Het toont aan dat het de coalitie menens is: ze doet een stap richting ondermijning van de democratie, zoals we in landen als Hongarije, Polen en Georgië zagen. Normaliseren van het ondermijnen van democratische principes zou in onze rechtsstaat onacceptabel moeten zijn.

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

trapman cover

Historicus Arnout van Cruyningen schreef een boek over de parlementaire geschiedenis van Nederland met 1848 als sleuteljaar. Het was het jaar dat Thorbecke in zijn ingrijpende grondwetswijzigingen een feit zag worden. Zo’n 175 jaar na dato staat Het Huis van Thorbecke nog steeds als een huis.
In zijn boek gaat Van Cruyningen verder dan het beschrijven van de formele geschiedenis van de parlementaire democratie zoals die zich na Thorbecke heeft voltrokken. Actuele thema’s als het vertrouwen in de politiek, de verruwing van de parlementaire omgangsvormen en andere crises en schandalen blijven in Het Huis van Thorbecke niet onbesproken.
(28.07.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog