Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Nieuwe regels om opleidingsdiscriminatie te verbieden

Het College voor de Rechten van de Mens pleit er in een wetgevingsadvies aan het kabinet voor om onderscheid op grond van opleidingsniveau te verbieden, tenzij het in het kader van het selecteren voor een baan gebeurt.

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken had het College voor de Rechten van de Mens gevraagd of het opleidingsniveau op de een of andere manier kan worden opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling.
Aanleiding voor de adviesaanvraag was onder andere de werkwijze van verzekeraar Promovendum die zich op hoger opgeleiden richt en alleen verzekeringen verstrekt aan mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, een havo- of een vwo-diploma. Op de eigen site zegt de verzekeraar over deze keuze: ‘Op basis van onze jarenlange ervaring en onze schadestatistieken weten we dat deze doelgroep minder schade heeft. Hierdoor kunnen wij onze klanten verzekeringsproducten bieden met een lage premie én uitstekende voorwaarden.’

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vanaf 2021 dertien meldingen gekregen van onderscheid gemaakt op basis van opleidingsniveau. Behalve dat het ging om het aanbod van goederen en diensten, zoals door Promovendum en bepaalde datingsites, ging het bijvoorbeeld ook over het weigeren van de toegang van mbo’ers tot een studentencafé.

Het College stelt dat een opleiding niets uit mag maken om al dan niet een café te bezoeken of een verzekering af te sluiten. Zo’n onderscheid kan tot een ongewenste tweedeling in de samenleving leiden. Bovendien is het erg kwetsend als je vanwege je opleiding de toegang geweigerd wordt.
Het College adviseert echter niet om opleiding als verboden criterium zondermeer aan de Algemene wet gelijke behandeling toe te voegen, maar hiervoor een aparte regeling te maken. Bij het selecteren voor een baan of een vervolgopleiding is iemands opleiding in de regel uiteraard wél relevant. Een werkgever mag dus wel een bepaald opleidingsniveau blijven vragen van zijn sollicitanten.
Het College adviseert verder om in plaats van ‘opleidingsniveau’ de term ‘opleiding’ te gebruiken. Het gebruiken van ‘opleidingsniveau’ zou immers kunnen leiden tot het spreken en denken in termen van ‘hoge’ en ‘lage’ opleidingen.

Uitgelicht

Rechter als schuldige

In februari zette de rechter een streep door een inreisverbod voor drie conservatieve islamitische predikers dat de ministers Faber en Van Weel hadden uitgevaardigd. Minister Faber noemde de uitspraak van de rechter  'een zwarte dag’, Van Weel had het over 'een teleurstellende uitkomst'. De rechter werd in de socials zwaar onder vuur genomen.
Voorzitter Marc Flierstra van de Vereniging voor Rechtspraak hekelde in Trouw van 25 februari 2025 de reactie van beide ministers: ‘Door dit soort uitspraken denken mensen dat het door deze rechter komt dat de haatpredikers Nederland in mochten. De ministers zijn zo medeschuldig aan het creëren van een klimaat waarbij deze rechter als schuldige wordt gezien. Het probleem lag bij het besluit van de ministers. Die hebben hun huiswerk niet goed gedaan. Als je dat nalaat, moet je vervolgens niet verbaasd zijn als een rechter gewoon zijn werk doet en oordeelt: Zo kan het niet.’
De rechter geoordeeld dat de ministers onvoldoende hadden gemotiveerd waarom de drie sprekers een bedreiging voor de openbare orde waren.
(06.04.2025)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

cover weerbare rechtsstaat

Jorieke Manenschijn, Bastiaan Rijpkema en Steven Bruintjes werken als wetenschappers bij de Universiteit Leiden. In hun boek Weerbare rechtsstaat - De vangrails in de Grondwet laten ze de ‘vangrails’ zien die een grondwet kan bieden om te voorkomen dat de democratische rechtsstaat van de weg raakt.
De auteurs staan niet alleen stil bij onze eigen waarborgen als de grondrechten en het tweekamerstelsel, maar ze laten ook ‘vangrails’ zien die elders bedacht zijn. Het boek gaat ook in op de effectiviteit van de waarborgen. Aan het eind van het boek wordt de Nederlandse Grondwet langs de meetlat van de weerbare rechtsstaat gelegd.(18.02.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog