Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Nieuwe regels om opleidingsdiscriminatie te verbieden

Het College voor de Rechten van de Mens pleit er in een wetgevingsadvies aan het kabinet voor om onderscheid op grond van opleidingsniveau te verbieden, tenzij het in het kader van het selecteren voor een baan gebeurt.

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken had het College voor de Rechten van de Mens gevraagd of het opleidingsniveau op de een of andere manier kan worden opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling.
Aanleiding voor de adviesaanvraag was onder andere de werkwijze van verzekeraar Promovendum die zich op hoger opgeleiden richt en alleen verzekeringen verstrekt aan mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, een havo- of een vwo-diploma. Op de eigen site zegt de verzekeraar over deze keuze: ‘Op basis van onze jarenlange ervaring en onze schadestatistieken weten we dat deze doelgroep minder schade heeft. Hierdoor kunnen wij onze klanten verzekeringsproducten bieden met een lage premie én uitstekende voorwaarden.’

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vanaf 2021 dertien meldingen gekregen van onderscheid gemaakt op basis van opleidingsniveau. Behalve dat het ging om het aanbod van goederen en diensten, zoals door Promovendum en bepaalde datingsites, ging het bijvoorbeeld ook over het weigeren van de toegang van mbo’ers tot een studentencafé.

Het College stelt dat een opleiding niets uit mag maken om al dan niet een café te bezoeken of een verzekering af te sluiten. Zo’n onderscheid kan tot een ongewenste tweedeling in de samenleving leiden. Bovendien is het erg kwetsend als je vanwege je opleiding de toegang geweigerd wordt.
Het College adviseert echter niet om opleiding als verboden criterium zondermeer aan de Algemene wet gelijke behandeling toe te voegen, maar hiervoor een aparte regeling te maken. Bij het selecteren voor een baan of een vervolgopleiding is iemands opleiding in de regel uiteraard wél relevant. Een werkgever mag dus wel een bepaald opleidingsniveau blijven vragen van zijn sollicitanten.
Het College adviseert verder om in plaats van ‘opleidingsniveau’ de term ‘opleiding’ te gebruiken. Het gebruiken van ‘opleidingsniveau’ zou immers kunnen leiden tot het spreken en denken in termen van ‘hoge’ en ‘lage’ opleidingen.

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog