Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Negen onderdelen regeerprogramma Kabinet-Schoof in strijd met rechtsstatelijkheid

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft een externe commissie van deskundigen gevraagd een onafhankelijk oordeel te geven over het rechtsstatelijke gehalte van het regeerprogramma van het Kabinet-Schoof.

In oktober publiceerde de commissie hun rapport Rechtsstatelijke toets Regeerprogramma 2024. Bij de toetsing van het programma lette de commissie op zaken als de voorspelbaarheid van de overheid, het respecteren van de fundamentele rechten van burgers en hun toegang tot de onafhankelijke rechter? Vervolgens ging de commissie na of de plannen een verbetering (‘groen’), een risico (‘geel’) of een verslechtering (‘rood’) van de Nederlandse rechtsstaat met zich meebrengen.

In de Rechtsstatelijke toets Regeerprogramma 2024 stelt de commissie vast dat het kabinet veel aandacht besteedt aan de relatie tussen overheid en burgers en daarvoor ook met voorstellen komt. De commissie vindt echter veel ervan nog te weinig concreet om juridisch te toetsen. Positief noemt de commissie onder andere de plannen om een ‘vergisrecht’ te introduceren, het opheffen van het constitutionele toetsingsverbod en het verzelfstandigen de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
De commissie constateert echter ook dat het kabinet in de asiel- en migratieparagraaf bepaalde groepen categorisch effectieve toegang tot het recht en een eerlijke gang naar de rechter wil ontzeggen. De inzet van het regeerprogramma om bij asiel en migratie noodrecht toe te passen noemt de commissie ‘voorzienbaar misbruik van bevoegdheid’ en stelt vast dat hier wordt getornd aan de fundamenten van de rechtsstaat.

Uiteindelijk kwalificeert de commissie in haar quickscan 6 onderdelen van het regeerprogramma met ‘groen’, 28 onderdelen zijn gekwalificeerd als ‘geel’ en 9 onderdelen kwalificeert de commissie als ‘rood’, omdat ze die in strijd acht met de beginselen van rechtsstatelijkheid.

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.
(26.02.2024)

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog