Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Kabinet onderzoekt intrekken Nederlands paspoort bij antisemitisch geweld

In het Kamerdebat op 13 november 2024 over het geweld in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax-Maccabi kwamen de coalitiepartijen PVV, VVD en BBB met de suggestie om het staatsburgerschap in te trekken van degenen die zich bij deze rellen aan antisemitisch geweld schuldig hadden gemaakt.

Het kabinet heeft inmiddels toegezegd te willen nagaan of antisemitisme kan worden toegevoegd als reden om het staatsburgerschap van mensen met een dubbele nationaliteit in te trekken. In het Hoofdlijnenakkoord werd in mei al afgesproken dat het kabinet ‘de mogelijkheden tot uitbreiding van het intrekken van het Nederlanderschap naar andere ernstige misdrijven’ zou gaan onderzoeken.
Op dit moment zegt de Rijkswet op het Nederlanderschap dat iemands Nederlandse paspoort afgenomen kan worden 'in het belang van de nationale veiligheid'. Het moet daarbij gaan om mensen van zestien jaar en ouder die oorlogsmisdrijven of terroristische misdrijven hebben gepleegd. Zou je antisemitisme als terrorisme aanmerken, zou dat ook kunnen worden bestraft met het intrekken van het Nederlandse paspoort, aldus de drie betrokken coalitiepartijen.

Complicerende factor bij het intrekken het Nederlanderschap is dat het er op grond van EU- en VN-verdragen niet toe mag leiden dat iemand staatloos wordt. Met andere woorden: je kunt iemand alleen de Nederlandse nationaliteit afnemen als de betrokkene behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit heeft.
Voorafgaand aan de wijziging van Rijkswet op het Nederlanderschap in 2017 over het afnemen van het paspoort waarschuwde het College voor de Rechten van de Mens er al voor dat er op deze manier een onderscheid zou ontstaan tussen Nederlanders met en zonder een dubbele nationaliteit.

Inmiddels hebben juristen erop gewezen dat het lastig zal worden om antisemitisme als terrorisme aan te merken. Antisemitisme komt niet in het Wetboek van Strafrecht voor en feitelijk kun je alleen terugvallen op discriminatie op grond van religie of etniciteit. Vervolgens is het in het licht van een mogelijke staatloosheid de vraag of je discriminatie tegen de ene bevolkingsgroep wél en tegen de andere groep níét als terrorisme kunt beschouwen.

In een opinieartikel in Trouw van 21 november 2024 vragen de in immigratierecht gespecialiseerde advocaten Elles Besselsen, Leonie Haenen en Hermie de Voer zich af of het afnemen van het Nederlandse paspoort in dit geval concreet iets toevoegt:

Sinds de invoering van de mogelijkheid om het Nederlanderschap in te trekken wegens terrorisme zijn er tientallen rechtszaken gevoerd, terwijl de procedures ingewikkeld en langdurig zijn, waardoor de werkdruk bij de toch al te drukke IND en rechtbanken toeneemt.
Bovendien: wat gebeurt er met de oud-Nederlanders? Zij kunnen het Nederlanderschap nooit terugkrijgen en een verblijfsvergunning zit er ook niet meer in. Worden zij actief Nederland uitgezet? Met open armen ontvangen door het land van hun andere nationaliteit? Of blijven ze ongedocumenteerd in Nederland? Biedt intrekking van het Nederlanderschap een oplossing?

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

cover weerbare rechtsstaat

Jorieke Manenschijn, Bastiaan Rijpkema en Steven Bruintjes werken als wetenschappers bij de Universiteit Leiden. In hun boek Weerbare rechtsstaat - De vangrails in de Grondwet laten ze de ‘vangrails’ zien die een grondwet kan bieden om te voorkomen dat de democratische rechtsstaat van de weg raakt.
De auteurs staan niet alleen stil bij onze eigen waarborgen als de grondrechten en het tweekamerstelsel, maar ze laten ook ‘vangrails’ zien die elders bedacht zijn. Het boek gaat ook in op de effectiviteit van de waarborgen. Aan het eind van het boek wordt de Nederlandse Grondwet langs de meetlat van de weerbare rechtsstaat gelegd.(18.02.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog