Op initiatief van D66 ging de Tweede Kamer in september akkoord met de Donorwet die gebaseerd is op een actief donorregistratiesysteem. Het vraagt van de burger actief een keuze te maken om niet als donor geregistreerd te staan: ja, tenzij.
Onaantastbaarheid lichaam
Rond de nieuwe donorwet is veel geschreven over Artikel 11 van de Grondwet waarin de onaantastbaarheid van het lichaam is vastgelegd. Hoe zal de Eerste Kamer hier t.z.t. mee omgaan?
De tegenstanders van het ‘ja, tenzij’-systeem wezen op de schending van de lichamelijke integriteit, de voorstanders vonden dat het nieuwe systeem juist de individuele zelfbeschikking bevordert.
Inperking recht
Het wetsvoorstel van D66 gaat uit van een veronderstelde toestemming in plaats van een expliciete toestemming. Volgens Artikel 11 mag het recht op onaantastbaarheid van het lichaam alleen worden ingeperkt als dat wettelijk wordt geregeld. Wanneer uiteindelijk ook de Eerste Kamer Dijkstra’s wetsvoorstel aanneemt, zal dat het geval zijn.
Het actief donorregistratiesysteem waarin de nieuwe wet voorziet, is daarom niet per definitie in strijd met de Grondwet, schreef de Raad van State destijds in het advies over de wet.