Hoe denken de politieke partijen over democratische vernieuwingen? Meer Democratie onderzocht de partijprogramma voor de komende Kamerverkiezingen.
De Kamerverkiezingen van 15 maart bepalen hoe de Nederlandse democratie zich de komende jaren zal ontwikkelen. Zo zal de nieuwe Tweede Kamer een besluit moeten nemen over grondwetswijzigingen die het bindend correctief referendum en de gekozen burgemeester mogelijk moeten maken. Ook zal de nieuwe Kamer zich gaan buigen over de conclusies van de Commissie-Remkes die ons kiesstelsel onder de loep aan het nemen is.
Zie nieuwsbericht.
Onderzoeker Thijs Vos heeft voor de organisatie Meer Democratie een analyse gemaakt van de standpunten van de politieke partijen over democratische vernieuwing. Naast de partijen die in 2012 in de Tweede Kamer gekozen zijn, heeft hij ook de nieuwe partijen onderzocht die redelijkerwijs een kans op een zetel maken.
In zijn analyse besteedt Vos aandacht aan zaken als het referendum, gekozen bestuurders, buurtrechten en vormen van directe democratie.
Zo denken de verschillende partijen bijvoorbeeld over het referendum:
- VVD: tegen correctief referendum
- PvdA: voor raadgevende referendum
- PVV: voor bindend referendum
- SP: voor bindend referendum
- CDA: tegen correctief referendum
- D66: voor bindend referendum
- ChristenUnie: --
- Groen Links: voor bindend referendum
- SGP: tegen correctief referendum
- Partij voor de Dieren: voor bindend referendum
- 50plus: voor bindend referendum
Zie het volledige rapport Analyse van partijprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017.