Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Verbod piratenkostuum geen discriminatie

Geohydroloog Michael Afanasyev was van plan bij zijn promotie in Delft een piratenkostuum aan te trekken en een vergiet op zijn hoofd te zetten.

Het vergiet behoort tot de vaste uitrusting van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster die het pastafarisme als geloof beoefent. Afanasyev treedt op als priester bij deze kerk. Volgens hem is het piratenkostuum de traditionele kleding voor pastafaripriesters tijdens officiële ceremonies. Het kostuum zou geïnspireerd zijn door Captain Blood die als piraat en arts medische hulp verleende aan vriend en vijand.

De kledingkeuze van Michael Afanasyev bracht hem in conflict met de Promotiecommissie van de TU Delft. De commissie schreef namelijk voor een promotiezitting een zwart rokkostuum voor. Over het vergiet zei de commissie er overigens bij dat hier 'mogelijk ruimte was voor een accent'.
Michael Afanasyev voelde zich door de TU gediscrimineerd op grond van zijn godsdienst en diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Hert college deed op 11 december 2017 uitspraak in deze zaak en stelde de TU in het gelijk. Men had jegens Afanasyev geen onderscheid op grond van godsdienst of levensovertuiging gemaakt.
Het college oordeelde dat het piratenkostuum niet in brede kring wordt gezien als een uiting van het pastafarisme. Afanasyev had hiervoor verwezen naar een brief van Bobby Henderson, die binnen de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster als een profeet wordt beschouwd. Het college stelde echter vast dat Henderson het in zijn brief alleen gehad had over het dragen van een dergelijk kostuum bij gelegenheden waar de leer van de kerk werd onderwezen. Volgens het college had Afanasyev niet kunnen uitleggen waarom de universitaire promotiezitting zou moeten worden gezien als een gelegenheid waar de leer van de Kerk wordt onderwezen. Ondanks het feit dat hij als priester aan de kerk verbonden was, bleek hij desgevraagd zelf geen piratenkostuum te bezitten en het ook nooit eerder bij een officiële gelegenheid te hebben gedragen.
Afanasyev had het college niet kunnen overtuigen dat het dragen van een piratenkostuum tijdens een promotiezitting als uiting van een godsdienst moet worden beschouwd.

Uitspraak College voor de Rechten van de Mens (11.12.2017)

 

EERDERE BERICHTGEVING KERK VAN HET VLIEGEND SPAGHETTIMONSTER

 

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog