Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Verbod piratenkostuum geen discriminatie

Geohydroloog Michael Afanasyev was van plan bij zijn promotie in Delft een piratenkostuum aan te trekken en een vergiet op zijn hoofd te zetten.

Het vergiet behoort tot de vaste uitrusting van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster die het pastafarisme als geloof beoefent. Afanasyev treedt op als priester bij deze kerk. Volgens hem is het piratenkostuum de traditionele kleding voor pastafaripriesters tijdens officiële ceremonies. Het kostuum zou geïnspireerd zijn door Captain Blood die als piraat en arts medische hulp verleende aan vriend en vijand.

De kledingkeuze van Michael Afanasyev bracht hem in conflict met de Promotiecommissie van de TU Delft. De commissie schreef namelijk voor een promotiezitting een zwart rokkostuum voor. Over het vergiet zei de commissie er overigens bij dat hier 'mogelijk ruimte was voor een accent'.
Michael Afanasyev voelde zich door de TU gediscrimineerd op grond van zijn godsdienst en diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Hert college deed op 11 december 2017 uitspraak in deze zaak en stelde de TU in het gelijk. Men had jegens Afanasyev geen onderscheid op grond van godsdienst of levensovertuiging gemaakt.
Het college oordeelde dat het piratenkostuum niet in brede kring wordt gezien als een uiting van het pastafarisme. Afanasyev had hiervoor verwezen naar een brief van Bobby Henderson, die binnen de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster als een profeet wordt beschouwd. Het college stelde echter vast dat Henderson het in zijn brief alleen gehad had over het dragen van een dergelijk kostuum bij gelegenheden waar de leer van de kerk werd onderwezen. Volgens het college had Afanasyev niet kunnen uitleggen waarom de universitaire promotiezitting zou moeten worden gezien als een gelegenheid waar de leer van de Kerk wordt onderwezen. Ondanks het feit dat hij als priester aan de kerk verbonden was, bleek hij desgevraagd zelf geen piratenkostuum te bezitten en het ook nooit eerder bij een officiële gelegenheid te hebben gedragen.
Afanasyev had het college niet kunnen overtuigen dat het dragen van een piratenkostuum tijdens een promotiezitting als uiting van een godsdienst moet worden beschouwd.

Uitspraak College voor de Rechten van de Mens (11.12.2017)

 

EERDERE BERICHTGEVING KERK VAN HET VLIEGEND SPAGHETTIMONSTER

 

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

cover weerbare rechtsstaat

Jorieke Manenschijn, Bastiaan Rijpkema en Steven Bruintjes werken als wetenschappers bij de Universiteit Leiden. In hun boek Weerbare rechtsstaat - De vangrails in de Grondwet laten ze de ‘vangrails’ zien die een grondwet kan bieden om te voorkomen dat de democratische rechtsstaat van de weg raakt.
De auteurs staan niet alleen stil bij onze eigen waarborgen als de grondrechten en het tweekamerstelsel, maar ze laten ook ‘vangrails’ zien die elders bedacht zijn. Het boek gaat ook in op de effectiviteit van de waarborgen. Aan het eind van het boek wordt de Nederlandse Grondwet langs de meetlat van de weerbare rechtsstaat gelegd.(18.02.2025)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Grooter zelfstandigheid

Een extraparlementair kabinet of niet, als er morgen een kabinetscrisis moet worden afgewend, gaan de voormannen van de betrokken partijen in de Tweede Kamer om de tafel zitten en hopen er samen uit te komen. Onze grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien. In zijn Narede hield Thorbecke in 1869 voor de laatste keer een hartstochtelijk pleidooi voor een scheiding van de wetgevende macht, uitvoerende en rechterlijke macht:
Ik wensch hier niet een Ministerie, dat enkel orgaan van een meerderheid der Tweede Kamer zij. Ik verlang grooter zelfstandigheid voor de Kroon en hare Regering.’
(05.02.2025)

Bekijk oude afleveringen Knipoog