Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Kamer akkoord met Tijdelijke commissie Grondrechten en constitutionele toetsing

Begin november heeft de Tweede Kamer ingestemd met het instellen van een nieuwe Kamercommissie die moet gaan adviseren over de grondrechtelijke en constitutionele aspecten van de wet- en regelgeving.

Op 13 december 2023 nam de Tweede Kamer de motie-Omtzigt aan om een Tijdelijke commissie Grondrechten en constitutionele toetsing in te stellen. Achterliggende gedachte was dat de Tweede Kamer aan de hand van zo’n toetsing het wetgevingsproces kan bijsturen en verbeteren. De commissie zou worden ingesteld voor de duur van deze parlementaire periode.

Dit voorjaar benoemde de Tweede Kamer een werkgroep om het instellingsbesluit van de nieuwe tijdelijke commissie voor te bereiden. Begin oktober bracht de werkgroep onder voorzitterschap van Michiel van Nispen (SP) verslag uit. De werkgroep zei in de functie van de nieuwe tijdelijke commissie veel overeenkomsten te zien met een parlementaire onderzoekscommissie.

De Kamer heeft op 5 november 2024 ingestemd met het instellingsbesluit van een commissie die de wet- en regelgeving aan de Grondwet gaat toetsten en de Kamer hierover zal adviseren. De commissie moet ervoor zorgen dat de Tweede Kamer eventuele misstanden vóóraf uit de wet kan halen. Zo’n toetsing kan ervoor zorgen dat de wetgeving al in het wetgevingsproces kan worden bijgestuurd en verbeterd.

  • De Tijdelijke commissie Grondrechten en constitutionele toetsing kan de Tweede Kamer adviseren bij wetsvoorstellen, verdragen en wetgevende voorstellen van de Europese Unie.
  • De commissie mag ook advies uitbrengen over bijzondere constitutionele aangelegenheden, zoals bij de inlichtingenplicht (art. 68 Gw) en bij de toepassing van het staatsnoodrecht.
  • De commissie mag de Tweede Kamer gevraagd en ongevraagd adviseren.
  • De Tweede Kamer gaat na een jaar het functioneren van de commissie evalueren.

Het instellen van de tijdelijke commissie is een eerste stap op de lange weg die nog te gaan is om de constitutionele toetsing in Nederland formeel te kunnen regelen. Hiervoor zal uiteindelijk art. 120 Gw moeten worden geschrapt die het beoordelen van de grondwettigheid van wetten en verdragen door de rechter expliciet verbiedt.

In het actuele nieuws bij de Preambule van de Grondwet houden we de ontwikkelingen bij rond de constitutionele toetsing in Nederland.

 

Uitgelicht

We verwarren meningen met kennis

Emine Ugur citeerde in haar column in Trouw de Turkse filosofe Ioanna Kuçuradi die gesignaleerd had dat we steeds meer meningen met kennis verwarren:
Respect voor alle meningen bestaat niet. Mensen verdienen respect, meningen niet. Meningen zijn er om bediscussieerd te worden. We verwarren meningen met kennis. We verwarren kennis met overtuigingen. Je kunt niet democratisch besluiten of iets een feit is. Democratie is heilig, maar moeten we democratisch besluiten of de wereld plat is of niet? Wat is de volgende stap? Gaan we dan ook democratisch besluiten of mensenrechten het nog wel verdienen om beschermd te worden?
(9.11.2024)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

vrijheid snyders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University en bestsellerauteur. In zijn nieuwste boek Over vrijheid schrijft hij dat veel mensen vrijheid tegenwoordig vooral zien als de afwezigheid van staatsmacht, een in zijn ogen gevaarlijke ontwikkeling die onze maatschappij in gevaar brengt. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe definitie, want wat betekent vrijheid echt? Waarom is onze vrijheid in gevaar? Snyder pleit voor een nieuwe positieve definitie van vrijheid en voor meer aandacht voor de democratie, de staatsvorm die daar het best bij hoort. Echte vrijheid is in zijn ogen de vrijheid om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken. (06.11.2024)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Wij van de Grondwet

Op 2 juli 2024 droeg Hugo de Jonge zijn portefeuille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aan Judith Uitermark en die van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan Mona Keijzer.
Bij die gelegenheid hield Wytze van der Woude van het ministerie van Binnenlandse Zaken een toespraak over het belang van de Grondwet. Van der Woude zei onder andere:
De Grondwet verbindt generaties, moet mee bewegen met de tijd en tegelijkertijd niet met alle winden meewaaien. De Grondwet moet je in je hoofd en in je hart houden. Wij van de Grondwet, adviseren de Grondwet!
Van der Woude is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(geciteerd in NRC 02.07.2024)

Bekijk oude afleveringen Knipoog